Najszybsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Robię je zawsze na Wielkanoc

To proste drożdżowe ciasto wnosi wiosenny powiew na każdy stół. Dlatego warto podać je na Wielkanoc. Lekkie, z chrupiącą kruszonką i owocowym posmakiem, będzie świetnym uzupełnieniem świątecznego stołu.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Ciasto drożdżowe kojarzy się raczej z dużym nakładem pracy. Czy można tak po prostu połączyć składniki i je zostawić? Można! Pewnym kosztem czasu, ale jednak.
Jeśli tylko jesteśmy gotowi poczekać co najmniej kilka godzin, aż ciasto wyrośnie, możemy pozwolić sobie na to, by go w ogóle nie mieszać. Oto podstawowy przepis na drożdżową masę bez wyrabiania, z której następnie przygotować można dowolne ciasto.
Domowe ciasto drożdżowe
Ciasto takie doskonale sprawdzi się jako baza wszelkiego rodzaju placków drożdżowych. W sezonie owocowym można przygotowywać codziennie kolejną porcję w miarę tego, jak na straganach pojawiają się truskawki, wiśnie czy śliwki. Poza sezonem sięgamy po mrożone owoce, które dodadzą kontrastu i kolorów na naszych stołach.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 szklanki mąki
- 4 jajka
- 1 kostka masła
- 180 g cukru
- 180 ml mleka
- 100 g świeżych drożdży
- Szczypta soli
Ciasto drożdżowe, którego nie trzeba wyrabiać
Na dnie miski układamy rozkruszone świeże drożdże. Zasypujemy je cukrem równomierną warstwą. W osobnej miseczce rozbijamy jajka na jednolitą, puszystą masę i wylewamy na cukier.
Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Wylewamy je na wierzch. Następnie dolewamy mleko.
Do miski przesiewamy w miarę równomierną warstwą mąkę ze szczyptą soli. Miskę nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto potrzebuje co najmniej 3-4 godzin na wyrośnięcie.
Po upływie kilku godzin ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy je do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Dekorujemy owocami i posypujemy kruszonką. Ciasto wypiekamy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na smażone kluseczki i pyszny obiad z kapusty.





































