Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najszybsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Robię je zawsze na Wielkanoc
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 26.03.2025 16:44

Najszybsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Robię je zawsze na Wielkanoc

wyrastanie ciasta
Fot. Canva

To proste drożdżowe ciasto wnosi wiosenny powiew na każdy stół. Dlatego warto podać je na Wielkanoc. Lekkie, z chrupiącą kruszonką i owocowym posmakiem, będzie świetnym uzupełnieniem świątecznego stołu.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania

Ciasto drożdżowe kojarzy się raczej z dużym nakładem pracy. Czy można tak po prostu połączyć składniki i je zostawić? Można! Pewnym kosztem czasu, ale jednak.

Jeśli tylko jesteśmy gotowi poczekać co najmniej kilka godzin, aż ciasto wyrośnie, możemy pozwolić sobie na to, by go w ogóle nie mieszać. Oto podstawowy przepis na drożdżową masę bez wyrabiania, z której następnie przygotować można dowolne ciasto.

rzadkie ciasto

Zaczęło się dziś o 6:00. W Dino rozdają bez żadnych limitów, lepiej kup przed Wielkanocą

Domowe ciasto drożdżowe

Ciasto takie doskonale sprawdzi się jako baza wszelkiego rodzaju placków drożdżowych. W sezonie owocowym można przygotowywać codziennie kolejną porcję w miarę tego, jak na straganach pojawiają się truskawki, wiśnie czy śliwki. Poza sezonem sięgamy po mrożone owoce, które dodadzą kontrastu i kolorów na naszych stołach.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 4 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 180 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 100 g świeżych drożdży
  • Szczypta soli

mąka na cieście

Ciasto drożdżowe, którego nie trzeba wyrabiać

Na dnie miski układamy rozkruszone świeże drożdże. Zasypujemy je cukrem równomierną warstwą. W osobnej miseczce rozbijamy jajka na jednolitą, puszystą masę i wylewamy na cukier.

Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. Wylewamy je na wierzch. Następnie dolewamy mleko.

rosnące ciasto

Do miski przesiewamy w miarę równomierną warstwą mąkę ze szczyptą soli. Miskę nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto potrzebuje co najmniej 3-4 godzin na wyrośnięcie.

Po upływie kilku godzin ciasto mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy je do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Dekorujemy owocami i posypujemy kruszonką. Ciasto wypiekamy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na smażone kluseczki i pyszny obiad z kapusty.

ciasto z kruszonką