Wachowicz pokazała jak przechowuje truskawki. Nie plesnieją i długo zachowują świeżość
Minął już czas kupowania truskawek na sztuki. Pełnia wiosny i wczesne lato to czas, kiedy do domu przynosimy je na kilogramy. Jak przechować te truskawki, których rodzina nie pochłonie od razu? Podpowiada Ewa Wachowicz.
Przechowywanie truskawek
Choć znanych kucharzy rozpoznajemy przede wszystkich po ich popisowych daniach, rzadko myślimy o tym, jak dużą częścią kulinarnego rzemiosła są rzeczy tak banalne, jak właściwe przechowywanie produktów . Rzeczywiście, na co dzień w domu nie potrzebujemy większości zasad z restauracyjnej kuchni, ale i tak możemy się z niej wiele nauczyć.
Takim przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz, która w sezonie na truskawki przypomniała, jak poprawnie z nimi postępować. Tu znów: w wypadku młodych, importowanych owoców nie jest to tak ważne. Są twardsze – przyjechały przecież z daleka, były więc „zahartowanie” na drogę. Były też droższe, więc na naszym stole zjawiły się raczej w jednorazowej porcji, do zjedzenia od razu.
Dojrzałe truskawki – jak przechowywać
Co innego polskie czerwcowe truskawki, miękkie i soczyste – co jest nie bez znaczenia dla tego, jak należy je przechowywać. Ewa Wachowicz podpowiada . Aby uniknąć zbyt szybkiego zepsucia truskawek trzeba nieco więcej, niż tylko przechowywać je w lodówce.
Ponieważ miękkie owoce dość łatwo ulegają presji, najlepiej układać je tylko jedną warstwą . Truskawki przed schowaniem do lodówki przebieramy, by odrzucić zepsute – włożone do pojemnika razem z innymi, będą „zarażały” te w tej chwili apetyczne.
Truskawki w pudełku
Resztę truskawek odkładamy do lodówki najlepiej przed płukaniem – łatwo wchłaniają one wodę i zrobią się od tego wodniste. Ważne też, a może najważniejsze, by nie obcinać szypułek – dzięki temu truskawki przechowają się dłużej.
Do pudełka odkładamy je jedną warstwą, wyłożone na ręcznik papierowy. Pudełko powinno mieć płaskie dno, by truskawki nie tłoczyły się jedna na drugą. Truskawki takie przykrywamy ręcznikiem papierowym i przechowujemy w dolnej szufladzie lodówki. W ten sposób pozostaną świeże nawet przez kilka dni .
Wypróbuj też przepisy na wiosenną surówkę i pyszny deser bez pieczenia .