Smakosze.pl Porady Wachowicz pokazała jak przechowuje truskawki. Nie plesnieją i długo zachowują świeżość
fot. facebook.com/ewawachowiczofficial; Canva

Wachowicz pokazała jak przechowuje truskawki. Nie plesnieją i długo zachowują świeżość

27 maja 2024

Minął już czas kupowania truskawek na sztuki. Pełnia wiosny i wczesne lato to czas, kiedy do domu przynosimy je na kilogramy. Jak przechować te truskawki, których rodzina nie pochłonie od razu? Podpowiada Ewa Wachowicz.

Przechowywanie truskawek

Choć znanych kucharzy rozpoznajemy przede wszystkich po ich popisowych daniach, rzadko myślimy o tym, jak dużą częścią kulinarnego rzemiosła są rzeczy tak banalne, jak właściwe przechowywanie produktów . Rzeczywiście, na co dzień w domu nie potrzebujemy większości zasad z restauracyjnej kuchni, ale i tak możemy się z niej wiele nauczyć.

Takim przepisem podzieliła się Ewa Wachowicz, która w sezonie na truskawki przypomniała, jak poprawnie z nimi postępować. Tu znów: w wypadku młodych, importowanych owoców nie jest to tak ważne. Są twardsze – przyjechały przecież z daleka, były więc „zahartowanie” na drogę. Były też droższe, więc na naszym stole zjawiły się raczej w jednorazowej porcji, do zjedzenia od razu.

truskawki w pudełku
fot. Canva
Pójdziesz do Biedronki i przystaniesz z wrażenia. Cena bobu przyprawia o zawrót głowy

Dojrzałe truskawki – jak przechowywać

Co innego polskie czerwcowe truskawki, miękkie i soczyste – co jest nie bez znaczenia dla tego, jak należy je przechowywać. Ewa Wachowicz podpowiada . Aby uniknąć zbyt szybkiego zepsucia truskawek trzeba nieco więcej, niż tylko przechowywać je w lodówce.

Ponieważ miękkie owoce dość łatwo ulegają presji, najlepiej układać je tylko jedną warstwą . Truskawki przed schowaniem do lodówki przebieramy, by odrzucić zepsute – włożone do pojemnika razem z innymi, będą „zarażały” te w tej chwili apetyczne.

Truskawki w pudełku

Resztę truskawek odkładamy do lodówki najlepiej przed płukaniem – łatwo wchłaniają one wodę i zrobią się od tego wodniste. Ważne też, a może najważniejsze, by nie obcinać szypułek – dzięki temu truskawki przechowają się dłużej.

Do pudełka odkładamy je jedną warstwą, wyłożone na ręcznik papierowy. Pudełko powinno mieć płaskie dno, by truskawki nie tłoczyły się jedna na drugą. Truskawki takie przykrywamy ręcznikiem papierowym i przechowujemy w dolnej szufladzie lodówki. W ten sposób pozostaną świeże nawet przez kilka dni .

Wypróbuj też przepisy na wiosenną surówkę i pyszny deser bez pieczenia .

truskawki w miseczce
fot. Canva
Żadne mleko i woda. Ciasto na pierogi jest najbardziej puszyste, gdy wlewam do niego ten składnik
Najgorszy błąd przy mrożeniu koperku. Traci cenne właściwości
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy