Smakosze.pl Przepisy Wachowicz robi niezwykłą pastę jajeczną. Dorzuca do niej aromatyczną zieleninę
canva/Heavenlyphoto; IG/ewawachowicz

Wachowicz robi niezwykłą pastę jajeczną. Dorzuca do niej aromatyczną zieleninę

7 kwietnia 2023

Pasta jajeczna nie musi być nudna. Zaproponowany przez Ewę Wachowicz dodatek rzeżuchy sprawi, że pyszne smarowidło nabierze charakteru. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.

Przepis na pastę jajeczną z rzeżuchą

Prosty i lekko pikantny w smaku dodatek do pieczywa zachwyci nawet sceptyków. Kanapki z tą pastą sycą na długo, a dobrze sprawdza się też jako farsz do jajek. Ich jedzenie to czysta przyjemność.

Składniki:

  • 6 dużych jaj
  • 20 g musztardy delikatesowej
  • 100 g domowego majonezu
  • rzeżucha wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Zamówili kaszankę w restauracji Kuby Wojewódzkiego. Mogli powiedzieć tylko jedno

Jak zrobić smaczną pastę jajeczną? Ewa Wachowicz dodaje rzeżuchę

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. W tym celu kurzy nabiał w temperaturze pokojowej umieszczamy w garnku z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Przyrządzamy na wolnym ogniu przez 8 minut, po czym odlewamy i wlewamy zimną wodę, by przerwać gotowanie.

Jajka studzimy, obieramy ze skorupek, siekamy i przecieramy przez sito. Dodajemy majonez oraz musztardę. Mieszamy, po czym wsypujemy rzeżuchę. Na koniec pastę jajeczną doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jak podać pastę jajeczną z rzeżuchą?

Pełen charakteru przysmak serwujemy ze świeżym pieczywem. Warto postawić na domowy chleb z chrupiącą skórką lub mięciutkie bułki poznańskie . Oba wypieki z łatwością przygotujecie w domu.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki od Ewy Wachowicz. Szczególnie polecamy znakomity przepis na wielkanocną szynkę . Być może spodoba wam się też prosty pasztet z czterech warzyw .

Pasta jajeczna z rzeżuchą jest pyszna.png
canva/olejx

Źródło: ewawachowicz

Zapomnij o oleju i śmietanie. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze śledzie na Wielkanoc
Połóż na patelni obok smażonej ryby. Intensywny zapach pójdzie w zapomnienie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy