Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez grama mięsa. Wachowicz przepyszny, zdrowy pasztet robi z 4 warzyw
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.03.2023 22:47

Bez grama mięsa. Wachowicz przepyszny, zdrowy pasztet robi z 4 warzyw

warzywny pasztet Ewy Wachowicz
Pawel Wodzynski/East News, canva/Azurita

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na lekki pasztet bez grama mięsa. Przyrządza go z cukinii, marchewki, przesmażonej na maśle cebuli i czosnku. Wszystkie składniki doprawia i wstawia do piekarnika. Pasztet podany z kromką chleba smakuje obłędnie.

Wachowicz pokazała, jak zrobić bezmięsny pasztet

Lekki pasztet pieczony możemy przyrządzić na wiele sposobów. Możemy zrobić go między innymi z warzyw po rosole, z pieczarek, czy dyni. Ewa Wachowicz do pasztetu wykorzystała 4 warzywa: cukinię, marchewkę, cebulę i czosnek. 

Wachowicz do warzyw dodała również jajka, bułkę tartą i solidną porcję ziół oraz przypraw. W pasztecie znajdziemy między innymi natkę pietruszki, paprykę wędzoną i curry. To dzięki tym dodatkom gotowe danie ma wyraźny, fantastyczny smak.

Wachowicz przygotowaną masę przekłada do keksówki i posypuje pestkami dyni. Dopiero wtedy wstawia do piekarnika. Pestki dyni dodają wyrazu, aromatu i są świetną dekoracją. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Wachowicz, ewawachowicz.pl. 

 

Sprawdź, czy właśnie go nie kupiłeś. Ten produkt może zagrażać zdrowiu

Pasztet warzywny według przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 średnie cukinie
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 4 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki chili
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki papryki wędzonej
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 100 g startego sera żółtego
  • szklanka bułki tartej
  • garść pestek dyni
  • sól, pieprz

 

Jak zrobić pasztet z 4 warzyw?

Cukinię zetrzyj na tarce, przełóż na sitko, posól i odstaw, żeby warzywo puściło sok. Marchewkę również zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę, a cebule drobno posiekaj. Na 1 łyżce masła zeszklij cebule. Dodaj czosnek, podsmaż i przełóż do miski. 

Następnie dodaj marchewkę i odciśniętą cukinię. Wsyp wszystkie przyprawy, natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie wbij jajka, wsyp bulkę tartą i starty ser, dodaj 2 łyżki masła i dokładnie wymieszaj.

Przygotowaną masę przełóż do keksówki z papierem do pieczenia. Wierzch oprósz pestkami dyni i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Piecz godzinę. 

Zrób również wyśmienite placki z cebuli według przepisu Wachowicz. Żadna krajanka, żadne lane. Wachowicz stawia na inny dodatek do rosołu. Kultowe danie absolutnie zachwyca.

pasztet.jpg
canva/Azurita