Smakosze.pl Przepisy Wcale nie jagody i truskawki. Najlepsze letnie pierogi są na tych owocach
fot. Canva

Wcale nie jagody i truskawki. Najlepsze letnie pierogi są na tych owocach

9 czerwca 2024

Letnia pora zachęca do eksperymentowania.  Dziś poszerzamy asortyment pierogów o takie z nadzieniem owocowym. Jasne, pierogi z jagodami to nic nowego – ale bawmy się, póki mamy większy wybór owoców.

Pierogi z owocami

Pierogi z owocami należą do kanonu naszych sklejanych przysmaków. Kochają je duzi, a zwłaszcza ci mniejsi – często wybredne dzieci, dla których taki obiad to prawdziwa gratka. W sezonie na czereśnie warto choć na chwilę odejść od nieśmiertelnej listy – tych z truskawkami i z jagodami.

Faktem jest, że czereśnie nie rozpieszczają nas ceną. Kwietniowe przymrozki i majowe ulewy sprawiły, że 2024 rok nie obfituje w te słodkie i pyszne owoce . Jednak warto choć raz spróbować tego przepisu, zwłaszcza że nie trzeba ich tak znowu dużo.

pierogi ze śmietaną
fot. Canva
Wkładam do miski koperek, dodaję jajka i odpalam blender. Wszyscy łapią się za głowy, gdy widzą co z tego powstaje

Czereśniowe pierogi

Przygotowujemy dziś pierogi z ciasta z dodatkiem mleka , bo takie świetnie komponuje się z owocowymi pierogami. Oczywiście sprawdzony przepis na bazie wody będzie także dobrym wyborem. Pierogi takie można serwować z kwaśną śmietaną lub jogurtem, albo np. z sosem waniliowym.

Składniki

  • ½ kg mąki
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 300 g czereśni
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Szczypta soli

Farsz do pierogów z czereśni

Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. W kopczyku robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy ciasto nożem, a następnie wyrabiamy rękami na gładką masę.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki. Powinno tam spędzić ok. 30 minut . W międzyczasie przygotowujemy czereśniowy farsz.

Czereśnie drylujemy, przekrawamy na połówki i słodzimy cukrem pudrem . Jeśli są wyjątkowo słodkie, można użyć go mniej (albo wcale). Ciasto rozwałkowujemy cienko, wykrawamy szklanką krążki, a na każdy nakładamy łyżeczkę czereśni i sklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia .

Wypróbuj też inne owocowe przepisy: na ciasto z jagodami i racuchy z truskawkami .

pierogi z czereśniami
fot. Canva
Ta zupa jest znana na Górnym Śląsku. Jej głównym składnikiem jest czerstwy chleb
Co roku o tej porze robię placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Lepszych nie jadłem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy