Wcale nie jagody i truskawki. Najlepsze letnie pierogi są na tych owocach
Letnia pora zachęca do eksperymentowania. Dziś poszerzamy asortyment pierogów o takie z nadzieniem owocowym. Jasne, pierogi z jagodami to nic nowego – ale bawmy się, póki mamy większy wybór owoców.
Pierogi z owocami
Pierogi z owocami należą do kanonu naszych sklejanych przysmaków. Kochają je duzi, a zwłaszcza ci mniejsi – często wybredne dzieci, dla których taki obiad to prawdziwa gratka. W sezonie na czereśnie warto choć na chwilę odejść od nieśmiertelnej listy – tych z truskawkami i z jagodami.
Faktem jest, że czereśnie nie rozpieszczają nas ceną. Kwietniowe przymrozki i majowe ulewy sprawiły, że 2024 rok nie obfituje w te słodkie i pyszne owoce . Jednak warto choć raz spróbować tego przepisu, zwłaszcza że nie trzeba ich tak znowu dużo.
Czereśniowe pierogi
Przygotowujemy dziś pierogi z ciasta z dodatkiem mleka , bo takie świetnie komponuje się z owocowymi pierogami. Oczywiście sprawdzony przepis na bazie wody będzie także dobrym wyborem. Pierogi takie można serwować z kwaśną śmietaną lub jogurtem, albo np. z sosem waniliowym.
Składniki
- ½ kg mąki
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 300 g czereśni
- 2 łyżki cukru pudru
- Szczypta soli
Farsz do pierogów z czereśni
Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. W kopczyku robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy ciasto nożem, a następnie wyrabiamy rękami na gładką masę.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki. Powinno tam spędzić ok. 30 minut . W międzyczasie przygotowujemy czereśniowy farsz.
Czereśnie drylujemy, przekrawamy na połówki i słodzimy cukrem pudrem . Jeśli są wyjątkowo słodkie, można użyć go mniej (albo wcale). Ciasto rozwałkowujemy cienko, wykrawamy szklanką krążki, a na każdy nakładamy łyżeczkę czereśni i sklejamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie przez 3 minuty od wypłynięcia .
Wypróbuj też inne owocowe przepisy: na ciasto z jagodami i racuchy z truskawkami .