Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta zupa jest znana na Górnym Śląsku. Jej głównym składnikiem jest czerstwy chleb
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 09.06.2024 12:20

Ta zupa jest znana na Górnym Śląsku. Jej głównym składnikiem jest czerstwy chleb

wodzionka
fot. youtube.com/gorny-slask

To tradycyjne danie kuchni śląskiej należało kiedyś do najważniejszych w repertuarze każdej gospodyni w regionie. Intensywny smak chleba i czosnku na tłustej bazie sprawia, że potrawa zaspokaja nasze podstawowe kulinarne gusta. Dla wielu to także smak nostalgiczny.

Tradycyjna wodzionka

Danie to w kuchni śląskiej nazywa się wodzionka, a także – z niemieckiego – brotzupa. Rozpowszechniła się też w środkowej Polsce pod nazwami takimi jak kapłonek czy ślepy rosół. Czym jest? Ot, chlebem z czosnkiem i tłuszczem.

Nietrudno domyślić się, że ta zupa to dzieło tak zwanej kuchni ubogiej. Pozwala przygotować smaczny i sycący posiłek praktycznie z niczego prócz starego chleba. Tak jadano podczas postów i w czasach biedy. Choć dziś kuchnia uboga wygląda nieco inaczej, zupa wodzionka doceniana jest jako tradycyjne danie. Jej warianty znajdują się nawet na polskiej liście produktów tradycyjnych.

krojenie chleba
fot. youtube.com/gorny-slask
Co roku o tej porze robię placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Lepszych nie jadłem

Śląska zupa

Tradycyjna wodzionka, którą tu prezentujemy, powstaje na smalcu. Można także gotować ją na słoninie czy włoszczyźnie i dodawać rozmaite przyprawy. Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Silesiaonline, gdzie zupa doprawiona jest wyłącznie maggi.

Składniki

  • 2-3 kromki czerstwego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu
  • Przyprawy: sól, pieprz i np. łyżka bulionu, kostka rosołowa, płynna przyprawa do zup

Zupa ze starego chleba

Chleb kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej patelni lub w piekarniku. Nakładamy go do talerza. Dodajemy łyżkę smalcu i rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek. Zalewamy wrzątkiem i przyprawiamy.

Wodzionkę można gotować na mnóstwo różnych sposobów. Chleb do zupy może być także podsmażony na smalcu lub maśle albo surowy. Niektórzy dodają także ziemniaki czy skwarki. Można też wygotować kawałek słoniny z przyprawami i to takim prostym bulionem zalewać chleb z czosnkiem.

Wypróbuj też przepisy na faszerowaną cukinię Strzelczyka i inną śląską zupę – oberibę.

chleb i smalec
fot. youtube.com/gorny-slask