Smakosze.pl Przepisy Wcześniej nie wiedziałem, że z tego warzywa robi się zupę. Teraz mógłbym ją jeść niemal codziennie
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w Kuchni

Wcześniej nie wiedziałem, że z tego warzywa robi się zupę. Teraz mógłbym ją jeść niemal codziennie

4 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ugotowałaś już wszystkie zupy i nie wiesz już, czym zaskoczyć rodzinę? Zrób ją z jednego zaskakującego warzywa, o którym nigdy byś nie pomyślała. Poznaj przepis oraz główny składnik zupy i ugotuj ją nawet dzisiaj. To banalnie proste, a smak zostanie z tobą na długo.

Zupa z kalarepy inna niż wszystkie

Okazuje się, że smaczną zupę można przygotować niemalże z każdego warzywa. Jednym z nich jest na przykład kalarepa. Czy kiedykolwiek pomyślałaś, aby dodać ją do zupy? Ja też nie, ale udało mi się odkryć przepis , który znajdziesz w dalszej części artykułu i ugotowałem to obłędne w smaku danie .

Koniecznie ugotuj ją i podaj na obiad. Zupa z kalarepy szybko zyska zwolenników w twojej rodzinie i stanie się ich ulubioną. Smak zachwyci ich tak bardzo, że poproszą o dokładkę oraz o to, abyś gotowała ją znacznie częściej.

krojenie kalarepy.jpg
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w Kuchni
Zrób tak z ciastem drożdżowym i ciesz się nim nawet 3 miesiące. Tylko nieliczni znają ten patent

Najważniejsza jest kalarepa

Głównym składnikiem zupy jest oczywiście kalarepa. Jednak aby smakowała doskonale potrzebne są także inne produkty. Wszystkie potrzebne wraz z dokładnymi gramaturami umieszczono na liście poniżej. Przygotuj je wszystkie, a później przyrządź z nich przepyszną zupę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Opolanka Kasia w Kuchni , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 2 kalarepy
  • ¼ selera
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 2 l bulionu
  • 1 natka pietruszki
  • granulowany czosnek
  • mielona słodka papryka
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Zupa z kalarepy - przepis

Zacznij od obrania obu kalarep. Umyj je, a następni pokrój w małą kostkę. Obraną marchew, ziemniaki oraz seler również pokrój w kostkę. Do garnka wlej bulion i doprowadź go do zagotowania. Wsyp pokrojone składniki.

Całość gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz przypraw wywar pieprzem, solą, papryką, majerankiem oraz czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Po tym czasie zupa jest gotowa, więc wystarczy nalać ją do talerzy i podać na obiad. Sprawdź, co dodawać do masy na mielone oraz poznaj przepis na dżem z niezwykłego owocu .

zupa z kalarepy .jpg
Fot. YouTube/Opolanka Kasia w Kuchni
Weź banany i owiń folią w ten sposób. Żałuję, że wcześniej nie znałem tej sztuczki
Wydrąż cukinię i wypchaj tym farszem po brzegi. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy