Smakosze.pl Porady Weź cytrynę i wbij w nią śrubokręt. Żałuję, że tak późno poznałem ten trick
Fot. Anna Zyśk

Weź cytrynę i wbij w nią śrubokręt. Żałuję, że tak późno poznałem ten trick

26 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wyciskanie cytryny jeszcze nigdy nie było prostsze. Anna Zyśk, czyli prowadząca konto – jedz.pysznie – na Instagramie pokazała genialny sposób. Dzięki niemu owoc nie wysycha, a ty bez problemu otrzymasz sok z owocu.

Cytryna w kuchni niezbędna

Cytryna , a w szczególności jej kwaśny sok jest niezbędnym dodatkiem wielu dań. Niestety, wyciskanie owocu nie należy do najprzyjemniejszych. Oczywiście pomocne okazują się ręczne, a nawet elektryczne wyciskarki do cytrusów, ale można obejść się bez nich.

Swój patent zaprezentowała prowadząca profil jedz. pysznie. Jest łatwy, skuteczny i co najważniejsze nie wymaga użycia zbyt wiele siły. Niezbędne jest jednak jedno narzędzie.

Poszedł do baru po Kuchennych Rewolucjach. Na miejscu przeżył najgorsze rozczarowanie

Sposób na wyciskanie cytryny

W opisywaniu tego sposobu, słowo narzędzie nie jest żadnym nadużyciem. Anna Zyśk do wyciskania cytryn wykorzystuje… śrubokręt. Ten przedmiot niezbyt kojarzy się z kuchnią i faktycznie może dziwić, ale jest naprawdę skuteczny. W dodatku cytryny nie trzeba przekrajać, dzięki czemu jej połówki nie ulegną wysuszeniu. O tym, jak za pomocą śrubokręta wycisnąć sok, dowiesz się z instrukcji, gdzie krok po kroku wyjaśniamy sposób. Pamiętaj, aby przed użyciem narzędzia dokładnie je oczyścić i umyć.

Cytryna i śrubokręt, czyli sprawne wyciskanie

Krok 1. Cytrynę połóż na blacie. Następnie rozmasuj ją, wykonując dłonią ruchy w przód i tył.

walcowanie cytryny.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Weź do ręki umyty śrubokręt.

śrubokręt.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Wbij śrubokręt w cytrynę.

śrubokręt w cytrynie.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Wyjmij narzędzie. A teraz delikatnie naciśnij cytrynę, a sok wypłynie bez problemu.

wyciskanie cytryny.jpg
Fot. Anna Zyśk
Ułóż kromki chleba, rozsmaruj mięso mielone i zapiecz. Podziękujesz za ten przepis
W Biedronce powariowali, rozdają cudowny produkt prawie za darmo. Co za okazja
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy