Smakosze.pl Przepisy Weź jajko i jogurt. Te proste placki są 100 razy lepsze niż racuchy
fot.Shutterstock

Weź jajko i jogurt. Te proste placki są 100 razy lepsze niż racuchy

30 października 2024

Szybkie placuszki jogurtowe przypominają racuchy. Są jednak lżejsze i ładnie wyrośnięte. Ze swoim śmietankowym posmakiem świetnie sprawdzają się do deserów na słodko.

Racuszki z jogurtem

Typowe racuchy przyrządzamy przeważnie na mleku. Ta tradycja ma swoje mocne uzasadnienie: w końcu mleko wzbogaca smak ciasta. Powoduje też, że staje się ono bardziej wilgotne, a przez to apetyczne.

Nie należy jednak lekceważyć innego rodzaju dodatków, również nabiałowych. Chodzi oczywiście o wszelkiego rodzaju fermentowane produkty . Dodanie maślanki, kefiru czy jogurtu ma dodatkową funkcję. Ich kwaśny odczyn i zawartość dwutlenku węgla powodują dodatkowe wyrastanie ciasta.

nakładanie placków
fot. youtube.com/dolciriettearbe
Rozbijam kurczaka i zawijam z farszem. Te kotlety to hit, najważniejsze jest mięso

Placki jogurtowe

Dziś więc przygotowujemy placki jogurtowe. Są jedwabiste w smaku, a dzięki tej nabiałowej bazie – lekkie i puszyste. Są świetne na deser lub przekąskę z cukrem pudrem , frużeliną czy mascarpone i owocami, albo po prostu posypane cukrem.

Składniki

  • 175 g mąki
  • 100 g jogurtu
  • 30 g cukru
  • 30 ml oleju
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Aromat waniliowy
  • Szczypta soli
  • Masło klarowane do smażenia

Placki z jogurtem

Jajko wybijamy do miski. Solimy szczyptą soli. Mikserem mieszamy, aż stanie się napowietrzoną masą. Dodajemy do niej cukier i cukier waniliowy, miksujemy, a następnie dodajemy jogurt i olej.

Po wymieszaniu wszystkiego na jednolitą masę, partiami dodajemy mąkę i łączymy składniki łopatką . Ciasto powinno być dość gęsta. Można nakładać je łyżką lub rękawem cukierniczym.

Rozgrzewamy płaską patelnię do naleśników. Przesmarowujemy ją cieniutką warstwą masła klarowanego. Na patelnię nakładamy placki porcjami i smażymy, aż będą złociste z obu stron .

Wypróbuj też przepisy na smażone gołąbki i niezwykły dodatek do masy na mielone .

placki z cukrem
fot. youtube.com/dolciriettearbe
Kupił jedzenie w ukraińskiej sieci, od razu to zauważył. "To nie jest restauracja dla kobiet"
Żadna oliwa i śmietana. Surówkę z czerwonej kapusty zalewam tym aromatycznym sosem
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy