Weź jajko i jogurt. Te proste placki są 100 razy lepsze niż racuchy
Szybkie placuszki jogurtowe przypominają racuchy. Są jednak lżejsze i ładnie wyrośnięte. Ze swoim śmietankowym posmakiem świetnie sprawdzają się do deserów na słodko.
Racuszki z jogurtem
Typowe racuchy przyrządzamy przeważnie na mleku. Ta tradycja ma swoje mocne uzasadnienie: w końcu mleko wzbogaca smak ciasta. Powoduje też, że staje się ono bardziej wilgotne, a przez to apetyczne.
Nie należy jednak lekceważyć innego rodzaju dodatków, również nabiałowych. Chodzi oczywiście o wszelkiego rodzaju fermentowane produkty . Dodanie maślanki, kefiru czy jogurtu ma dodatkową funkcję. Ich kwaśny odczyn i zawartość dwutlenku węgla powodują dodatkowe wyrastanie ciasta.
Placki jogurtowe
Dziś więc przygotowujemy placki jogurtowe. Są jedwabiste w smaku, a dzięki tej nabiałowej bazie – lekkie i puszyste. Są świetne na deser lub przekąskę z cukrem pudrem , frużeliną czy mascarpone i owocami, albo po prostu posypane cukrem.
Składniki
- 175 g mąki
- 100 g jogurtu
- 30 g cukru
- 30 ml oleju
- 1 jajko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Aromat waniliowy
- Szczypta soli
- Masło klarowane do smażenia
Placki z jogurtem
Jajko wybijamy do miski. Solimy szczyptą soli. Mikserem mieszamy, aż stanie się napowietrzoną masą. Dodajemy do niej cukier i cukier waniliowy, miksujemy, a następnie dodajemy jogurt i olej.
Po wymieszaniu wszystkiego na jednolitą masę, partiami dodajemy mąkę i łączymy składniki łopatką . Ciasto powinno być dość gęsta. Można nakładać je łyżką lub rękawem cukierniczym.
Rozgrzewamy płaską patelnię do naleśników. Przesmarowujemy ją cieniutką warstwą masła klarowanego. Na patelnię nakładamy placki porcjami i smażymy, aż będą złociste z obu stron .
Wypróbuj też przepisy na smażone gołąbki i niezwykły dodatek do masy na mielone .