Smakosze.pl Porady Weź karton mleka i wbij w niego wykałaczkę. Za ten trik ktoś powinien dostać medal
Fot. YouTube/SmartFox

Weź karton mleka i wbij w niego wykałaczkę. Za ten trik ktoś powinien dostać medal

10 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Rozlane mleko to prawdziwa kuchenna katastrofa. Każdy, kto choć raz musiał sprzątać plamy, wie, że nie jest to łatwe. Dlatego poznaj łatwy trik i zapobiegnij rozlewaniu.

Mleko znowu się rozlało?

Mleko jest niezastąpionym produktem w naszych kuchniach. Jest nie tylko dodatkiem do porannej kawy, ale też istotnym składnikiem wielu dań i deserów. Choć w niektórych sklepach dostępne jest już mleko w szklanych butelkach, najczęściej kupujemy je w kartonach.

Opakowanie jest na tyle kształtne, że bez problemu zmieści się w lodówce, ale ma też jedną wadę. Po otwarciu okazuje się, że opakowanie uniemożliwia wlania jego zawartości bez rozlania. Taki kuchenny wypadek przydarzył się każdemu, na szczęście można temu zaradzić w łatwy sposób.

rozlane mleko.jpg
Fot. Canva/Jupiterimages
Co roku na 1 listopada podaję taki obiad. Rodzina jest zachwycona

Skąd bierze się rozlane mleko?

Zanim dowiesz się, jak zapobiegać rozlaniu mleka, musisz zrozumieć, dlaczego tak się w ogóle dzieje. Można powiedzieć, że to wszystko przez budowę kartonu, w którym znajduje się mleko. U góry opakowania zbiera się powietrze, które podczas nalewania ucieka i powoduje przy tym charakterystyczne chlupanie. A to, jak wiadomo, prowadzi do rozlania. Wystarczyłoby więc pozbyć się powietrza i po kłopocie. Otóż to, tylko jak to zrobić?

Jak wlewać mleko?

Trik, dzięki któremu mleko się nie rozleje, jest bardzo prosty. Polega na wykonaniu kilku otworów, którymi uciekać będzie powietrze. Można zrobić je wykałaczką lub grubą igłą. Pamiętaj, że powinny znajdować się na górnej płaszczyźnie, lecz po przeciwnej stronie niż korek.

Dzięki temu mleko się nie rozleje podczas jego nalewania, a w dodatku za każdym razem wypuścisz zalegające w opakowaniu powietrze. Koniecznie wypróbuj ten sposób, a rozlane mleko nie będzie już twoim zmartwieniem.

nalewanie mleka.jpg
Fot. YouTube/SmartFox
Poszedł na Święto Ziemniaka, nagle zadzwoniła do niego mama. "Wszystko jest za darmo"
Nie zdołasz oderwać się od tej pasty do kanapek. Jest niepokonana w smaku
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy