Smakosze.pl Przepisy Weź kurczaka, 3 składniki i zalej ketchupem. Schabowe i mielone nie mogą się równać tym kotletom
Kotlety z kurczaka w ketchupie
Fot. YouTube/Daily Food

Weź kurczaka, 3 składniki i zalej ketchupem. Schabowe i mielone nie mogą się równać tym kotletom

25 marca 2025

Oto pełny obiad dla leniwych. Kotlety, ziemniaki i sos pomidorowy – a wszystko dosłownie w kilka minut. Ten obiad z kurczaka deklasuje podobne.

Siekane kotlety z kurczaka

O ile kotlety z piersi kurczaka często naśladują kotlety schabowe , znacznie rzadziej próbują podszywać się pod mielone. Trudno się dziwić. Delikatne, zwarte i nietłuste mięso po zmieleniu zatraca strukturę i zaczyna przypominać pastę.

Jednak w tym przepisie kotlety drobiowe są siekane, a następnie rozluźniane przez… starte ziemniaki. Wszystko następnie dusimy w sosie pomidorowym. Ten nietypowy przepis to łatwy sposób na urozmaicenie kotletów mielonych.

kotlety w sosie
Fot. YouTube/Daily Food
Uchyl szafkę i złap za kuchenny skarb. Bratki go kochają, po użyciu obsypią się kwiatami

Kotlety schabowe, kotlety mielone, kotlety drobiowe

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Daily Food. Autorzy proponują tam sos z przecieru pomidorowego rozrobionego z wodą. Osoby żyjące w wielkim pośpiechu mogą użyć nawet ketchupu z butelki, a jeśli mamy więcej czasu – sięgnijmy po samodzielnie doprawiane pomidory z puszki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1-2 jajka
  • Sól, pieprz, oregano
  • Sos pomidorowy lub ketchup rozrobiony z wodą
  • Masło klarowane do smażenia
masa na kotlety
Fot. YouTube/Daily Food

Siekane drobiowe

Piersi z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę . Następnie ostrym nożem siekamy je na drobne kawałki. Można także zamrożone zetrzeć na tarce o grubych okach.

Na takiej samej tarce ścieramy obrane ziemniaki. Odciskamy je z nadmiaru wody. Oba składniki przekładamy do miski.

Do ziemniaków i mięsa wybijamy jajka . Przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę.

smażenie kotletów
Fot. YouTube/Daily Food

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kotlety nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz, podobnie jak placki ziemniaczane. Smażymy na złocisto z obu stron.

Kiedy kotlety będą obsmażone, zalewamy je sosem pomidorowym. Nakrywamy patelnię pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 15 minut . Po tym czasie posypujemy je pieprzem i oregano, solimy do smaku i nakrywamy jeszcze na 4-5 minut .

Wypróbuj też przepisy na idealne ciasto drożdżowe i zupę z młodych ziemniaków .

kotlety z kurczaka
Fot. YouTube/Daily Food
Zerwiesz go w lesie i wyjdziesz z mandatem. Lepiej mieć świadomość
Wrzuć do gotującego się kalafiora. Wyjdzie śnieżnobiały i pachnący
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl