Zerwiesz go w lesie i wyjdziesz z mandatem. Lepiej mieć świadomość

Wyjście na spacer do lasu może skończyć się nieprzyjemną niespodzianką. Za zerwanie będącej pod częściową ochroną rośliny możesz zapłacić mandat. Wolno ją zbierać jedynie w wyznaczonych miejscach.
Mandat w lesie
Niektórzy uważają go za chwast, inni doceniają jego smak oraz szereg właściwości. Mowa o czosnku niedźwiedzim, potocznie nazywanym “cebulą czarownic”. Warto wiedzieć, że ta cenna roślina jest na liście gatunków objętych częściową ochroną. Sezon na nią jest dość krótki i trwa od kwietnia do maja.
Jak czytamy na stronie lasy.gov, nie wolno zrywać czosnku niedźwiedziego, niszczyć jego stanowisk, ani wyrywać całych roślin z ziemi, mimo że miejscami może występować w skupiskach. Można go zbierać w województwie: podkarpackim, małopolskim i śląskim, jednak przed wybraniem się do lasu, trzeba uzyskać pozwolenie od Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska. Jak podaje portal Farmer pl, wiąże się to z opłatą skarbową w wysokości 82 zł. Za nieprzestrzeganie prawa i zerwanie cennej rośliny grozi grzywna w wysokości od 20 do nawet 5 tysięcy złotych.
Całe szczęście roślinę możemy uprawiać na działce lub w ogródku. Poniżej, zdradzamy jak się za to zabrać.

Czy można zachorować na ptasią grypę jedząc jajka? Eksperci stawiają sprawę jasno
Jak uprawiać czosnek niedźwiedzi na działce lub w ogrodzie?
Uprawa czosnku niedźwiedziego nie jest zbyt skomplikowana.Trzeba przede wszystkim pamiętać, że ta roślina lubi cień i potrzebuje wilgotnej, żyznej oraz dobrze przepuszczalnej gleby. Czosnek niedźwiedzi nie wymaga częstego przesadzania. Jeśli dobrze się przyjmie na jednym stanowisku, może rosnąć na nim nawet przez wiele lat. Sadzonki tej rośliny bez problemu kupimy w sklepach ogrodniczych i internetowych.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Pielęgnacja rośliny opiera się przede wszystkim na jej podlewaniu. Gleba powinna być wilgotna szczególnie w okresach suszy. Nie należy jednak robić tego za często i zbyt obficie, bo może to doprowadzić do gnicia jej cebul.
Czosnek nie wymaga częstego przycinania. Warto go odchwaszczać i nawozić, szczególnie wtedy, gdy gleba nie jest wystarczająco bogata w składniki odżywcze. Z dobrych informacji, “cebula czarownic” jest odporna na większość chorób i ogrodowych szkodników. Sadząc ją raz i odpowiednio ją pielęgnując, możemy cieszyć się nią przez wiele lat. Jak wykorzystać go w kuchni?

Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w kuchni?
Czosnek niedźwiedzi słynie ze swoich właściwości. Jest bogaty w witaminę C, żelazo oraz magnez. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do chleba, sałatek oraz smarowideł. Przygotujemy z niego aromatycznego pesto, nie gorsze od tego z bazylii. Dobrze go wykorzystać również jako aromatyczny dodatek do mięs, serów oraz oliwy. Ciekawym patentem jest ukiszenie czosnku tak jak ogórków. Przepis prezentujemy poniżej.
Kiszony czosnek niedźwiedzi
Składniki:
- 300 g liści czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżeczki soli
- korzeń chrzanu, kilka ziaren ziela angielskiego
- litrowy słoik
Wykonanie:
Pokrój liście czosnku i ułóż ciasno w słoiku. Wsyp 2 łyżeczki soli. Dodaj chrzan i ziele angielskie. Zalej składniki gorącą wodą, ubij lekko czosnek, by usunąć z niego nadmiar powietrza. Przechowuj kiszonkę w piwnicy lub lodówce. Będzie gotowy za około 2 tygodnie. Smacznego!
Sprawdź też przepis na ciasto drożdżowe i kotlety z mięsa po rosole.






































