Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Przygotowanie pieczarek wymaga trochę pracy. Z pomocą jednej sztuczki można ją sobie ułatwić. Wystarczy wykorzystać widelec. Sprawdźcie jakie to proste. Później opowiecie o tym wszystkim znajomym.
Pieczarki wymagają uwagi
Czy ktokolwiek to lubi oczyszczanie i krojenie pieczarek? Mycie grzybów powoduje, że nasiąkają wodą, a skorka nie zawsze jest śnieżnobiała. Już jej obieranie jest żmudne, a potem produkt trzeba jeszcze pokroić.
Nie raz udało mi się przy tym skaleczyć, a czasu zawsze zajmuje to więcej, niż bym chciała. Gdy więc dowiedziałam się, że można sobie czynności ułatwić, wspomagając się widelcem , musiałam ten patent przetestować. Jakie były efekty? Zdradzam dalszej części artykułu.
Sztuczka z widelcem wbitym w pieczarkę
Do skorzystania z triku niezbędny jest widelec. Przyda się również obieraczka — najlepiej taka, której ostrze jest ruchome i umieszczone na końcu długiej rączki. Co trzeba zrobić? Zaczynamy od nabicia pieczarki na sztuciec i oparcia jej o deskę do krojenia lub inną czystą powierzchnię.
Teraz przy pomocy obieraczki odcinamy cienkie plastry grzyba, przesuwając ją od najdalszego krańca produktu w swoją stronę — podobnie jakbyśmy chcieli usunąć skórkę z każdego innego warzywa. Kawałki uzyskamy w kilka chwil i bez wkładania wysiłku, który był niezbędny podczas korzystania z nawet najlepiej naostrzonego noża.
Jak podawać talarki z pieczarki?
Cienkie plastry popularnych grzybów będą idealne do ułożenia ich na pizzy, w zapiekance lub tarcie wytrawnej. Pamiętajcie, że świeże grzyby można jeść na surowo. Przygotowane z pomocą sztuczki pieczarki będą więc również doskonałym dodatkiem do kanapek.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pieczarki. Sprawdźcie jak przygotować pyszną wersję zapiekanką z farszem — jest idealna na imprezy. Być może skusi was też patent na kremową zupę z ich udziałem.