Smakosze.pl Przepisy Weź twaróg, dodaj jajka i wymieszaj widelcem. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT

Weź twaróg, dodaj jajka i wymieszaj widelcem. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie

17 sierpnia 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Szukasz pomysłu na szybkie śniadanie, obiad, a może przekąskę na słodko? Weź twaróg, dodaj jajka i kilka innych składników. To danie zrobisz w kilka minut. Spróbujesz raz i będziesz robić je częściej.

Twaróg nie tylko na słono

Twaróg zwykle jadamy na śniadanie. Doprawiamy go pieprzem, solą. Podajemy z posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub rzodkiewką. Okazuje się jednak, że możemy przyrządzić z niego wyśmienite danie na słodko, które podamy na śniadanie, obiad, przekąskę lub kolację.

Jedyne, co musimy zrobić, to połączyć ser, jajka i kilka innych składników. Co z tego powstanie? Puszyste placki twarogowe! Gorąco polecam podawać je z owocami sezonowymi, np. z borówkami. Są przepyszne. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału AZIZA GOTOVIT na YouTube.

placki twarogowe.jpg
Fot. Canva/Olga Kriger
Gessler zdradziła prawdę o Kuchennych Rewolucjach. Większość fanów nie miała o tym pojęcia

Przepis na puszyste, słodkie placki

Składniki:

  • 400 g półtłustego twarogu
  • 200 g mąki pszennej
  • ok. 100 g kaszy manny
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • opakowanie cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Jak przygotować placuszki twarogowe?

Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj jajka, cukier, cukier z wanilią i wymieszaj. Następnie wsyp szczyptę soli, mąkę i ponownie połącz wszystkie składniki. Masa powinna być zbita i jednolita.

Przy pomocy namoczonej łyżki wyjmuj niewielką porcję, uformuj kulkę i obtocz w kaszce. Placki smaż na rozgrzanym oleju na rumiano. Słodkie danie gotowe! Polecam podawać je z owocami sezonowymi, smacznego.

Polecamy również knedle przepisu siostry Anastazji oraz roladki z cukinii . Są w sam raz na pyszną kolację.

placki twarogowe.jpg
Fot. Canva/nadiandb

Źródło:  YouTube/AZIZA GOTOVIT

Pakuję paprykę do słoika i wlewam musztardową zalewę. Zimą dostaję za nią podziękowania
Kiszona kapusta wyjdzie za każdym razem. Trzymaj się 2 zasad
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy