O knedlach ze śliwkami siostry Anastazji mówi cała Polska. Ten przepis jest już kultowy
Co przygotować na letni obiad? Knedle ze śliwkami z przepisu siostry Anastazji to najlepsza propozycja. Trafiły w gusta Polaków, więc poznaj go i ty. Taki obiad na pewno spodoba się domownikom. Przygotowanie jest łatwe i niezbyt czasochłonne i aż się prosi, aby poznać przepis i przygotować go nawet dzisiaj.
Knedle ze śliwkami doskonałe na lato
Lato wciąż trwa, a wysokie temperatury nie odpuszczają ani na moment. W takich warunkach nie każdy myśli o jedzeniu, ale na obiad trzeba coś przygotować. Doskonale sprawdzają się wtedy lekkie i bardzo często słodkie dania.
Obecnie wciąż trwa sezon na śliwki, więc to dobry pretekst, aby poznać przepis cenionej przez wszystkich siostry Anastazji. Przygotujesz z niego knedle ze śliwkami. Nigdy nie smakowały lepiej, a domownicy aż zapieją z zachwytu i na pewno poproszą o dokładkę.
Święciliśmy go w bukiecie na Zielnej, można zrobić z niego napar. To najcenniejsze zioło o tej porze rokuNie tylko śliwki
Głównym składnikiem dania są przede wszystkim śliwki. Potrzebne są również inne produkty, z których przygotujesz ciasto na knedle. Nie ma ich zbyt wiele, więc danie przygotujesz za grosze. Potrzebne składniki umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a będziesz mieć pewność, że żadnego z nich nie pominiesz.
Składniki:
- 1 kg śliwek
- 1 kg ziemniaków
- 320 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżeczki masła
Przepis na knedle ze śliwkami
Zacznij przygotowania śliwek. Obierz je i pozbądź się pestek. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź je i pozostaw do wystygnięcia. Przepuść je przez praskę i umieść w misce.
Wsyp mąkę, sól, wbij jajka oraz dodaj masło. Ze składników wyrób jednolitą i gładką masę. Odrobinę ciasta nakłada na dłoń, rozpłaszcz je na placek. Na środku kładź śliwkę i zlep brzegi, tworząc knedle. Gotuj je partiami we wrzątku przez 2 minuty i gotowe.
Sprawdź