Wielkanocny biały barszcz bez zakwasu. Prosty przepis na świąteczną zupę
Barszcz biały czasami trafia na świąteczny stół zamiast żurku. Zupę tę tradycyjnie przygotowuje się na zakwasie, lecz jeśli skorzystamy z odpowiednich przypraw, jego użycie nie będzie konieczne. Prosta receptura pozwoli wam przygotować pyszne danie jeszcze przed Wielkanocą. Spróbujecie?
Barszcz biały można przyrządzić bez mięsa. Nie wszyscy jednak wyobrażają sobie, by mogło w nim zabraknąć głębi mięsnego bulionu czy smaku gotowanej białej kiełbasy. Nowy przepis zawiera oba te elementy i nie wymaga zastosowania zakwasu. Pomoże więc w szybkim przygotowaniu tradycyjnej zupy. Skusicie się?
Przepis na aromatyczny barszcz biały bez zakwasu
Składniki:
2 litry zimnej wody
4 surowe białe kiełbasy
1-2 wołowe kości lub 300 g żeberek
5 ząbków czosnku
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskie
1 łyżka majeranku
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki
sok z połowy cytryny
sól i pieprz w ilości do smaku
ugotowane na twardo jajka do podania
Przygotowanie:
Wołowinę umieszczamy w dużym garnku i zalewamy ją wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 20 minut, zbierając szumy. Następnie dodajemy białą kiełbasę, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Gotujemy przez kolejne 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę. Wsypujemy majeranek i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeszcze chwilę podgrzewamy.
Mąkę łączymy ze śmietaną. Do mieszanki wlewamy trochę gorącego wywaru, intensywnie ją mieszając, by nie powstały grudki. Całość przenosimy do garnka i mieszamy.
Zupę gotujemy przez 5 minut, a następnie doprawiamy ją solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy z białą kiełbasą i jajkami. Smacznego.
Wskazówka: jeżeli nie macie pod ręką wołowego mięsa rosołowego, możecie wykorzystać również kości schabowe, wieprzowe żeberka, a nawet kawałki drobiu takie jak skrzydełka czy udka.
Źródło zdjęcia: canva/kivoart
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak długo można przechowywać jajka na twardo? Mało kto zdaje sobie sprawę
Jak przygotować galaretkę drobiową bez żelatyny? Wystarczy pamiętać o 1 składniku
Źródło: kulinarnesos