Smakosze.pl Przepisy Wiosną zawsze gotuję tę zupę. Jest tania i tak dobra, że mógłbym ją jeść non stop
fot. Canva

Wiosną zawsze gotuję tę zupę. Jest tania i tak dobra, że mógłbym ją jeść non stop

14 maja 2024

Ta prosta i tania zupa podnosi koperek z rangi przyprawy do składnika potrawy. I to jakiego! Wszyscy, którym wiosna kojarzy się ze smakiem wszechobecnego – w sałatkach i na młodych ziemniakach – kopru, muszą jej spróbować.

Zupa koperkowa

Choć koperek dostępny jest dziś w sklepach przez cały rok, warto zainteresować się nim na wiosnę, kiedy olbrzymie, bujne pęczki można niedrogo kupić w warzywniaku. Właśnie taki większy pąk będzie jak znalazł do zupy, która smakiem kojarzy się z wysypem nowalijek. W zupie tej łączą się smaki koperku i ziemniaków , co nawiązuje do jeszcze jednej popularnej wiosennej przekąski.

W naszej zupie znalazło się też miejsce na drugą odmianę kopru – fenkuł, czyli koper włoski . To rzadziej nieco spotykane w naszych sklepach warzywo jest źródłem wielu cennych własności odżywczych . Świetnie nadaje się też właśnie do ugotowania, dlatego warto zwrócić na nie uwagę. Oczywiście dodatek ten jest opcjonalny.

warzywna z koperkiem
fot. Canva
Pijesz herbaty w takich torebkach? Lepiej o nich zapomnij, dietetyk ostrzega

Obiad z kopru

Zwykły pęczek koperku to wszystko, czego potrzebujemy, by zmienić zupę jarzynową w ten niecodzienny obiad . Zupę taką można przygotować na warzywnym bulionie, ale ponieważ używamy i tak wielu warzyw, można też użyć po prostu wody. Zawsze w pogotowiu warto mieć domową przyprawę typu vegeta, by podrasować smakowo nasze danie.

Składniki

  • Duży pęczek posiekanego koperku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • ½ bulwy kopru włoskiego
  • 4 duże ziemniaki
  • 3 gałązki lubczyku
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • 50 ml śmietany 12%
  • 2 łyżki mąki
  • Sól, pieprz

Gotujemy zupę koperkową

W garnku zagotowujemy ok. 4 litry wody. Marchewkę i pietruszkę przekrawamy wzdłuż i – razem z selerem – kroimy w mniejsze kawałki. Ziemniaki dzielimy w kostkę. Fenkuł, czyli koper włoski, kroimy w dość cienkie, ok. 3-milimetrowe plasterki.

Warzywa wrzucamy do gotującej się wody. Dodajemy sól i pieprz (można dorzucić kilka ziarenek niezmielonego). Gotujemy na wolnym ogniu . W międzyczasie siekamy lubczyk i pietruszkę i dodajemy do zupy. Od koperku odcinamy twarde łodyżki, związujemy sznurkiem wędzarniczym i wrzucamy do zupy, by jego smak się wygotował. Sam koperek siekamy i połowę dodajemy do zupy.

Po ok. 30 minutach, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie, wyjmujemy łodyżki koperku . Zupę próbujemy na smak i ewentualnie doprawiamy, także vegetą. W miseczce mieszamy śmietanę z mąką, a całość hartujemy łyżką wazową zupy.

Po zmieszaniu mąki z gorącym wywarem, przelewamy zawartość miseczki do zupy . Dodajemy pozostałą część posiekanego koperku i mieszamy. Gotujemy jeszcze dosłownie przez dwie minuty .

Wypróbuj też przepisy na gołąbki inspirowane wschodnim przysmakiem i fasolkę po bretońsku z nietypowym mięsem .

zupa koperkowa
fot. Canva
Ostatnio na obiad podałem taką fasolkę po bretońsku. Z tym mięsem wyszła 100 razy lepiej
Gdy tylko przychodzi sezon, robię taki makaron z truskawkami. Jeden dodatek jest najważniejszy
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy