Smakosze.pl Przepisy Wlej do surówki z kiszonej kapusty. Wystarczą 2 łyżki, a będzie zdrowsza i smaczniejsza
Fot. Canva/olegtoka

Wlej do surówki z kiszonej kapusty. Wystarczą 2 łyżki, a będzie zdrowsza i smaczniejsza

15 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Ta surówka jest pełna witamin. W okresie zimowym kiszona kapusta pomoże wzmocnić odporność i zbawiennie wpłynie na jelita. Jest jeden prosty sposób na wzbogacenie surówki. Wystarczy sięgnąć po konkretny olej.

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?

Po kapustę kiszoną warto sięgać właśnie teraz, kiedy na zewnątrz jest zimno i nasza odporność nie jest najlepsza. W czasie procesu fermentacji powstają bakterie kwasu mlekowego , które cudownie wpływają na pracę jelit i odporność.

Kolejną zaletą kiszonej kapusty jest wysoka zawartość witaminy C . Będzie więc idealnym zastępstwem dla mniej dostępnych warzyw i owoców w okresie zimowym. Jak zrobić najlepszą surówkę z kapusty kiszonej? Jeśli dodasz do niej jeden składnik, będzie znacznie zdrowsza.

Surówka z kapusty
Fot. Canva/peredniankina, Getty Images
Dodaj do zupy pomidorowej. Przyprawa podkreśli smak pomidorów

Najlepsza surówka z kapusty kiszonej

To ten moment w roku, kiedy możemy cieszyć się cudowną kapustą kiszoną. Idealnie komponuje się w kwaśnicy, bigosie, ale też w formie surówki. Koniecznie sprawdź nasz przepis. Doskonale pasuje do smażonej ryby .

Składniki:

  • 30 dag kapusty kiszonej
  • ⅓  cebuli
  • małe jabłko
  • marchewka
  • 3 łyżki oleju lnianego
  • cukier, sól, pieprz

Zanim przejdziemy do przygotowania surówki, należy sprawdzić, jak smakuje kapusta . Czasem kiszonki są dość słone. W takiej sytuacji kapustę należy wypłukać . Teraz możemy przejść do przygotowania surówki.

Ten składnik sprawi, że surówka z kiszonej kapusty będzie jeszcze zdrowsza

Marchewkę i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce. Cebule kroimy w kostkę i całość łączymy z kiszoną kapustą. Dodajemy odrobinę cukru, soli oraz pieprzu do uzyskania słodko-kwaśnego smaku . Na koniec przyszedł czas na specjalny składnik.

Do surówki z kiszonej kapusty dodajemy 3 łyżki oleju lnianego . To właśnie on sprawi, że sałatka będzie jeszcze zdrowsza. Charakteryzuje się wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. To cudowne źródło omega-3 i omega-6.

Olej lniany nie tylko wzbogaci naszą surówkę, ale też delikatnie podkręci jej smak. Nada lekko orzechowego aromatu . Dowiedź się też, jak rozpoznać, czy ogórki kiszone nadają się do zjedzenia .

Olej lniany
Fot. Canva/HandmadePictures, Getty Images
Przestań zagęszczać gulasz mąką. Ten sposób jest 100 razy lepszy
Popularna przyprawa znika ze sklepów. Sieć apeluje o zwrot, wykryto toksyny
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy