Wlej do surówki z kiszonej kapusty. Wystarczą 2 łyżki, a będzie zdrowsza i smaczniejsza
Ta surówka jest pełna witamin. W okresie zimowym kiszona kapusta pomoże wzmocnić odporność i zbawiennie wpłynie na jelita. Jest jeden prosty sposób na wzbogacenie surówki. Wystarczy sięgnąć po konkretny olej.
Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?
Po kapustę kiszoną warto sięgać właśnie teraz, kiedy na zewnątrz jest zimno i nasza odporność nie jest najlepsza. W czasie procesu fermentacji powstają bakterie kwasu mlekowego , które cudownie wpływają na pracę jelit i odporność.
Kolejną zaletą kiszonej kapusty jest wysoka zawartość witaminy C . Będzie więc idealnym zastępstwem dla mniej dostępnych warzyw i owoców w okresie zimowym. Jak zrobić najlepszą surówkę z kapusty kiszonej? Jeśli dodasz do niej jeden składnik, będzie znacznie zdrowsza.
Najlepsza surówka z kapusty kiszonej
To ten moment w roku, kiedy możemy cieszyć się cudowną kapustą kiszoną. Idealnie komponuje się w kwaśnicy, bigosie, ale też w formie surówki. Koniecznie sprawdź nasz przepis. Doskonale pasuje do smażonej ryby .
Składniki:
- 30 dag kapusty kiszonej
- ⅓ cebuli
- małe jabłko
- marchewka
- 3 łyżki oleju lnianego
- cukier, sól, pieprz
Zanim przejdziemy do przygotowania surówki, należy sprawdzić, jak smakuje kapusta . Czasem kiszonki są dość słone. W takiej sytuacji kapustę należy wypłukać . Teraz możemy przejść do przygotowania surówki.
Ten składnik sprawi, że surówka z kiszonej kapusty będzie jeszcze zdrowsza
Marchewkę i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce. Cebule kroimy w kostkę i całość łączymy z kiszoną kapustą. Dodajemy odrobinę cukru, soli oraz pieprzu do uzyskania słodko-kwaśnego smaku . Na koniec przyszedł czas na specjalny składnik.
Do surówki z kiszonej kapusty dodajemy 3 łyżki oleju lnianego . To właśnie on sprawi, że sałatka będzie jeszcze zdrowsza. Charakteryzuje się wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. To cudowne źródło omega-3 i omega-6.
Olej lniany nie tylko wzbogaci naszą surówkę, ale też delikatnie podkręci jej smak. Nada lekko orzechowego aromatu . Dowiedź się też, jak rozpoznać, czy ogórki kiszone nadają się do zjedzenia .