Smakosze.pl Przepisy Wlej ocet do gorącego mleka i dokładnie wymieszaj. Efekt Cię zaskoczy
Fot. YouTube/Ich mische lecker

Wlej ocet do gorącego mleka i dokładnie wymieszaj. Efekt Cię zaskoczy

2 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Połącz ocet z gorącym mlekiem. To, co z tego wyjdzie, na pewno cię zaskoczy. W dodatku będziesz przyrządzać ten przysmak bardzo często. Poznaj przepis, a domownicy ci podziękują i nie będą kryli zdziwienia, jak ty na to na wpadłaś.

Zaskakujące połączenie

Połączenie gorącego mleka z octem brzmi irracjonalnie, a w dodatku nie sprawia wrażenia, że wyjdzie z tego coś pysznego. Jest to błędne myślenie, ponieważ z przepisem umieszczonym poniżej stworzysz doskonały ser dla całej rodziny.

Najlepsze jest jednak to, że przygotujesz go z trzech składników, między innymi ze wspomnianego już mleka i octu. Nie zastanawiaj się dłużej, tylko dowiedz się, na czym polega sposób i wypróbuj go w swoim domu.

ser.jpg
Fot. YouTube/Ich mische lecker
Dziś swoje święto obchodzi produkt, który prawdopodobnie masz w lodówce. Gieno Mientkiewicz wie o nim wszystko

Wyjątkowy deser z trzech składników

Ten zaskakujący, lecz smaczny ser przygotujesz tylko z trzech łatwo dostępnych składników. Jest to możliwe tylko wtedy, kiedy zachowasz odpowiednie proporcje. O tym dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. To także tam, znajdują się potrzebne produkty. Zdjęcia ilustrujące w artykule pochodzą z kanału I ch mische lecker , który znajduje się na YouTubie.

Sprawdź:

  • 1,5 l mleka
  • 4 łyżeczki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli

Przepis na ser

Do garnka wlej mleko i zagotuj je. Następnie wlej ocet jabłkowy, wsyp sól i wymieszaj składniki. Kiedy mleko się zetnie, a serwatka się od niego oddzieli, przygotuj durszlak wyłożony gazą.

Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż na niego ser. Delikatnie go ubij, a następnie zawiń w gazę i odciśnij go. Zawinięty ser umieść w lodówce. Kiedy zgęstnieje, krój na kawałki i zajadaj ze świeżym pieczywem. Sprawdź przepis Strzelczyka na domowy kebab oraz wypróbuj niezwykły przepis na ciasto z truskawkami .

gotowy ser.jpg
Fot. YouTube/Ich mische lecker
Zimowy bigos niech się schowa. Czegoś takiego jeszcze nie jadłem
Taką szczawiową robiła moja prababcia. To prawdziwa wiejska zupa
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy