Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pokrój truskawki i zmieszaj je z tą masą. Do końca sezonu to ciasto będzie hitem
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.06.2024 13:20

Pokrój truskawki i zmieszaj je z tą masą. Do końca sezonu to ciasto będzie hitem

ciasto w formie
fot. youtube.com/leckermitkristy

To proste jogurtowe (lub śmietanowe) ciasto z truskawkami to ukoronowanie sezonu na te najbardziej polskie i letnie owoce. Słodycz truskawek przełamana jest w nim sokiem cytrynowym, a wykończenie nadaje przyjemną teksturę.

Sezon na truskawki

Na przełomie maja i czerwca truskawki wreszcie osiągnęły ceny, na które liczyliśmy. Świeżo zebrane z pola polskie truskawki są słodkie i soczyste. Jeśli nie znikną całe prosto z łubianki, warto wykorzystać je do takiego prostego ciasta.

Lekką truskawkową masę wykańczamy, zamiast kruszonką, chrupiącą posypką z orzechów. Dodają one kontrastu w smaku, lecz także w fakturze. Warto poszukiwać takich zestawień, bo dodają nowy wymiar naszych deserów.

mieszanie ciasta
fot. youtube.com/leckermitkristy
Rabarbarowa kruszonka na rodzinny deser. Od razu robię 3 razy więcej

Ciasto z truskawkami

Bazą naszego przepisu jest proste biszkoptowe ciasto. Na kanale Lecker mit Krity, skąd zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, jest to ciasto jogurtowe, ale można też przygotować je na bazie śmietany.

Składniki

  • 300 g truskawek
  • 250 g mąki
  • 180 g cukru
  • 100 g śmietany 22% (lub 150 g jogurtu)
  • 2 jajka
  • 60 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Skórka i sok z 1 cytryny
  • 80 g migdałów w plastrach lub posiekanych orzechów

Truskawki w śmietanowym cieście

W misce ubijamy mikserem jajka z cukrem. Dodajemy śmietanę lub jogurt i olej i jeszcze raz mieszamy. Do miski przesiewamy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszając po każdej partii. Na końcu dodajemy sok i skórkę z cytryny.

Truskawki kroimy w ćwiartki. Odkładamy 3-4 owoce, a pozostałe wrzucamy do masy i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej tłuszczem, o dnie wyłożonym papierem do pieczenia. Wyrównujemy masę, a na wierzchu układamy pozostałe truskawki i posypujemy migdałami lub orzechami.

Ciasto pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu można udekorować je cukrem pudrem. Podajemy po lekkim przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na wiejską zupę czereśniową i rabarbar pod kruszonką.

ciasto z truskawkami
fot. youtube.com/leckermitkristy