Smakosze.pl Przepisy Wrzuć do barszczu białego zaraz przed podaniem. Będzie hitem na świątecznym stole
wielkanocny barszcz biały
Fot. Shutterstock/zi3000

Wrzuć do barszczu białego zaraz przed podaniem. Będzie hitem na świątecznym stole

23 marca 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Żurek, zupa chrzanowa, barszcz biały. Te zupy najczęściej goszczą na naszych stołach w Wielkanoc. W tym roku barszcz przygotuj nieco inaczej. Rodzina z pewnością będzie zaskoczona, jednak po spróbowaniu będzie prosić cię o niego częściej.

Barszcz z tym dodatkiem nie ma sobie równych

Barszcz biały na Wielkanoc gotujemy na wędzonym boczku i białych kiełbasach. Dodajemy warzywa korzeniowe, a także aromatyczne przyprawy, w tym suszony majeranek. Pierwsze skrzypce w barszczu białym gra oczywiście zakwas.

Barszcz będzie najlepszy, gdy ugotujemy go na domowym zakwasie, którego przygotujemy wcześniej. Wielkanocny barszcz biały zyska niezwykły smak, gdy dodamy do niego nietypowy składnik, który bardzo pasuje do całej potrawy. Mało kto jednak wie, że można wykorzystać go w ten sposób.

barszcz biały.jpg
Fot. Canva

Handel w niedzielę według nowych reguł. Tu zrobisz zakupy 23 marca

Przepis na świąteczny barszcz biały

Z podanych składników ugotujesz 4-5 porcji wyśmienitego barszczu na Wielkanoc . Barszcz na wędzonce to świąteczny pewniak, a podany z odpowiednimi dodatkami smakuje jak marzenie.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 300 g wędzonego boczku
  • 3 surowe, białe kiełbasy
  • cebula
  • marchewka
  • pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 ml zakwasu pszennego
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • łyżka suszonego majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego

Do podania:

  • jajka ugotowane na twardo
  • 80 g wędzonego twarogu
  • szczypiorek
wędzony twaróg.jpg
Fot. Canva

Jak ugotować barszcz biały na Wielkanoc?

Do garnka włóż kawałek boczku, kiełbasy, liście laurowe, ziele angielskie. Włóż obraną marchewkę i pietruszkę, a także cebulę i czosnek. Wsyp majeranek. Całość zalej 1,25 l zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 40 minut.

Z zupy wyjmij marchewkę, pietruszkę, boczek i kiełbasę, a następnie pokrój w plasterki. Przełóż do garnka. Teraz wlej zakwas i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Gotowy barszcz biały dopraw do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem. Zabiej śmietaną.

Porcje zupy przelej na talerz lub do specjalnego chleba. Dodaj ćwiartki ugotowanych jajek, pokrusz wędzony twaróg i dodaj posiekany szczypiorek. Tak ugotowany i podany barszcz biały będzie hitem na świątecznym stole.

Na Wielkanoc polecamy również wyśmienite danie Remigiusza Rączki oraz nietypową, świąteczną zupę z Małopolski . Rodzina będzie zachwycona.

barszcz biały.jpg
Fot. Canva
To najtańsze i najlepsze mięso na rosół. Kosztuje grosze, a Polacy nawet na nie nie spojrzą
Zapomnij o kostkach rosołowych. Najlepszą przyprawę zrobisz z przepisu Strzelczyka
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl