Smakosze.pl Przepisy Wrzuć do gotującego się kalafiora. Wyjdzie śnieżnobiały i pachnący
gotowanie kalafiora
Fot. Shutterstock

Wrzuć do gotującego się kalafiora. Wyjdzie śnieżnobiały i pachnący

25 marca 2025

Oto sekret gotowania tego niecodziennego warzywa. Po dodaniu do wody jednego z kilku składników pozbędziemy się problemu zapachu unoszącego się w kuchni. Zachowamy też urodę kalafiora.

Kalafior – doskonałe warzywo

Choć kalafior jest bardzo powszednim produktem, nie sposób się go nawychwalać. Należy do najbardziej uniwersalnych warzyw , jakie możemy znaleźć na co dzień w sklepach. Można podawać go w wersji ugotowanej, albo upiec w piekarniku lub na grillu w postaci nazywanej stekami.

Kalafior jest oczywiście idealnie jadalny, a przy tym pyszny, na surowo – np. w sałatce z sosem jogurtowym. W nietypowych przepisach występuje także posiekany w postaci risotto – drobinek, które można ugotować al dente. Najczęściej jednak jadamy go po ugotowaniu.

surowe kalafiory
Fot. Canva
Na święta podam takie grzybki z jajek. Nie uwierzysz, jak robię kapelusze

Gotowanie kalafiora

Z gotowaniem kalafiora jest jednak problem, a być może nawet dwa. Ten bardziej błahy to ciemnienie warzywa podczas obróbki. Przez to nasze danie może stać się mniej efektowne, a w krańcowych wypadkach – nawet nieapetyczne.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Drugi, większy problem to zapach. Choć kalafior ma delikatny, przyjemny warzywny smak , podczas gotowania w kuchni roztacza aromat, który nie idzie z tym w parze. Są jednak sposoby, by uniknąć tego problemu.

kubek kalafiora
Fot. Canva

Jak gotować kalafiora

Do wody podczas gotowania kalafiora można dodać mleko . Często stosuje się je do łagodzenia smaków i zapachów (jak np. w wypadku namaczania śledzi i wątróbki). Tutaj też poradzi sobie dobrze.

Do alternatywnych sposobów należą składniki, które zmienią zapach w kuchni . Takim jest np. liść laurowy . Nie będzie neutralny w smaku dla kalafiora (co nie musi oznaczać nic złego), jednak poradzi sobie z oparami. W podobnej funkcji zastosować można ga łkę muszkatołową , a nawet sok z cytryny .

gotowany kalafior
Fot. Canva

Jak zrobić, by kalafior pozostał biały

Na zachowanie bieli kalafiora sposoby są nieco inne. W tej roli dodatkiem do wody z gotującym się warzywem może być łyżka cukru lub łyżeczka sody oczyszczonej. Oczywiście należy pamiętać, by wcześniej kalafior dobrze umyć.

Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie , wkładając go dopiero do wrzątku. Warto uważać, by go nie rozgotować. W całości nie przekraczamy więc 15 minut, a jeśli gotujemy makaron w podziale na różyczki, gotujemy je jeszcze krócej, sprawdzając widelcem, czy jest już al dente.

Wypróbuj też przepisy na pieczoną karkówkę z ziemniakami i niezwykły sok jabłkowy .

kalafior w różyczkach
Fot. Canva
Przepis babci na ciasto drożdżowe na Wielkanoc. Zawsze wychodzi miękkie i nie wysycha
Za chwilę niedziela handlowa. Na następną poczekamy tylko 2 tygodnie
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl