Ułóż plastry karkówki i posmaruj musztardą z dodatkami. Co roku to hit na świątecznym stole

Oto prosty sposób na zapiekane mięso wieprzowe z dodanym ekstra smakiem. Dzięki prostej technice zapiekania z ziemniakami otrzymujemy łatwo pełne i sycące danie. Sprawdzi się ono zarówno na codzień, jak i od święta.
Zapiekana karkówka na Wielkanoc
Karkówka kojarzy nam się jako idealne mięso na grila. Zasłużenie – jest ono tłuste, a zatem po upieczeniu nad ogniem wychodzi soczyste i pełne w smaku, a przy tym lekko wytopione. Z dietetycznego punktu widzenia nie jest to może najlepszy produkt, ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie także na niego. Zwłaszcza na Wielkanoc, po dłuższym okresie postu.
Szczególnie w tym wydaniu z piekarnika. Dzięki niemu w karkówce wieprzowej nie wytwarzają się substancje, które zawsze pojawiają się tam, gdzie mowa o opiekaniu mięsa na złocisto, a które dołożyłyby swoje do niezbyt lekkiego charakteru takiego mięsnego posiłku.

Karkówka z ziemniakami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Haus Rezepte, gdzie ziemniaki przed pieczeniem obtoczone są majonezem. Nasza wersja zostaje przy tradycyjnej w zapiekankach wersji śmeitankowej. Z pewnością odbywa się to z korzyścią dla kaloryczności dania.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 700 g ziemniaków
- 2 cebule
- 3 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml śmietany 18%
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oleju
- 1 mały pęczek koperku
- Sól, pieprz, tymianek

Karkówka na święta
Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm. Rozbijamy je bardzo lekko, oprószamy solą i pieprzem. Odkładamy do zamarynowania.
Czosnek drobno siekamy. Przekładamy go do małej miseczki, zasypujemy szczyptą soli. Po dwóch minutach dodajemy do niego musztardę i olej w równych proporcjach. Mieszamy, by powstał sos.
Plastry karkówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obficie smarujemy je sosem. Cebulę kroimy w grube pióra i przykrywamy nią mięso. Przyprawiamy tymiankiem.

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości 4-5 mm. Mieszamy je ze śmietaną i przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ziemniaki układamy równą warstwą na mięsie i cebuli. Posypujemy posiekanym koperkiem. Danie przykrywamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawiamy na ok. 35 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Na tarce ścieramy ser żółty, a pomidory kroimy w plastry. Danie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy równą warstwą sera i nakrywamy pomidorami. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 minut, aż ser się przyrumieni.
Wypróbuj też przepis na zapiekankę z pulpetami i kwietną sałatkę na Wielkanoc.






































