Wrzuć goździki i liście laurowe do wrzątku. Ta herbata zastąpi nawet syrop z cebuli lub imbiru
Oto prosty napar, który szybko stawia na nogi. Swoje właściwości zawdzięcza produktom o udowodnionym działaniu leczniczym. Są tanie i na pewno mamy je pod ręką.
Domowe napary zdrowotne
Domowe leczenie naparami z przypraw brzmi czasem jak szarlataneria. Jednak przecież wiele leków do dziś robi się z wyciągów z roślin. A niektóre przyprawy, które stosujemy regularnie, mają dobrze zbadane działanie lecznicze.
Dlatego warto przyrządzać różnego rodzaju wyciągi także w domu. Są zawsze pod ręką i nie kosztują dużo. Są więc świetne do leczenia doraźnych infekcji i stanów przeziębioeniowych natychmiast po wystąpieniu objawów i często.
Herbatka z goździków i liści laurowych
Do roślin o udowodnionych właściwościach zdrowotnych należą liście laurowe i goździki. Oba są świetnym ładunkiem przeciwutleniaczy, czyli antyoksydantów. Zwalczają one wolne rodniki w naszym organizmie. W praktyce oznacza to spowolnienie procesów starzenia i zapobieganie powstawaniu komórek nowotworowych.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Liść laurowy ma dodatkowo niezwykłe właściwości wykrztuśne. Tymczasem goździki są świetne w zwalczaniu bólu. Są też jednym z najbardziej skutecznych kuchennych składników, jeśli chodzi o działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze .
Goździki i liście laurowe
Napar z goździków stosujemy dość często, pijąc różnego rodzaju zimowe herbaty. W końcu małe ususzone kwiatostany goździkowca są bardzo częstym gościem podobnych mieszanek. Zdrowotne właściwości ziela angielskiego wyciągnąć możemy jednak częściej z rosołu .
Tymczasem herbatka z goździków i liści laurowych jest bardzo prosta w przygotowaniu. Na szklankę gorącej wody bierzemy małą garść goździków – ok. 10-12 sztuk. Liście laurowe wystarczą 2-3. Wszystko zaparzamy przez ok. 15 minut pod przykryciem, a następnie cedzimy i wypijamy.
Syrop z goździków
Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować esencjonalny syrop z tego naparu. Do przestudzonej herbatki dodać można np. miód . Trzeba przy tym pamiętać, że powyżej temperatury 40 stopni traci on swoje najcenniejsze właściwości. Syrop taki dodawać można do herbaty, a nawet lemoniady.
Można też eksperymentować ze smakami. Nikt nie broni nam zaparzać goździków i liści laurowych także w herbacie. Jeśli znajdziemy mieszankę, której smak odpowiada nam w tym zestawieniu, może ona stać się częścią naszej diety .
Wypróbuj też przepisy na sernik dubajski i pierogi dominikańskie .