Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zetrzyj 2 jabłka i zawiń w ciasto francuskie. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 10.02.2025 15:54

Zetrzyj 2 jabłka i zawiń w ciasto francuskie. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

rolada z jabłkami
Fot. youtube.com/Dessertfreude

Oto ekspresowy przepis na deser z jabłkami. Jego wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut, piecze się szybko, a w smaku jest bliski o wiele bardziej czasochłonnej szarlotce. Wszystko to zasługa ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie z jabłkami

Strudel z jabłkami to jeden z klasyków środkowoeuropejskiej kuchni. W kawiarniach Wiednia jada się go od dekad, a najwybitniejsze okazy to małe dzieła sztuki cukierniczej. Prawdziwy deser tego typu powstaje na spodzie z ciasta półfrancuskiego.

Jednak dość podobne ciasto, choć oczywiście nie arcydzieło cukiernictwa, jest łatwo dostępne i bardzo szybkie w obróbce. Dlatego strudel może zmienić się w codzienny deser jabłkowy. Wymaga 10 minut przygotowania i kolejnych 20 pieczenia, jest więc doskonałym deserem dla niespodziewanych gości.

smarowanie ciasta
Fot. youtube.com/Dessertfreude
Na Kaszubach do mielonych dodaje się ten składnik. Pół Polski złapie się za głowę

Starte jabłka na deser

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Dessertfreude. Autorzy ścierają jabłko razem ze skórą. Jednak musimy ocenić sami, czy owoce, których używamy, nie mają na to zbyt grubej skórki, którą trzeba by obrać. Jeśli jabłka okażą się naprawdę soczyste, warto zaopatrzeć się w łyżkę skrobi kukurydzianej.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki brązowego cukru (najlepiej muscovado)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 żółtko
  • Cukier puder do posypania
masa jabłkowa na cieście
Fot. youtube.com/Dessertfreude

Przepis na uproszczony strudel

Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i lekko prostujemy wałkiem. Radełkiem do pizzy wyrównujemy brzegi. Żółto wybijamy z jajka i roztrzepujemy.

Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne. Owoce ścieramy na tarce o grubych okach. Przenosimy do miski. Jeśli są soczyste, można lekko odcisnąć je na sitku i/lub dodać łyżkę skrobi.

Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem. Kiedy składniki są dobrze połączone, odstawiamy je na chwilę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

zaklejanie rolady
Fot. youtube.com/Dessertfreude

Masę jabłkową wykładamy na ciasto francuskie i rozsmarowujemy równo, zostawiając margines do sklejenia rolady. Deser zawijamy i zaklejamy. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym żółtkiem.

Roladę można upiec w całości. Dobrze jest jednak porcjować ją. Kroimy nożem kawałki o szerokości ok. 5 centymetrów. Układamy na płask na papierze do pieczenia. Wypiekamy przez 20 minut. Przed podaniem deseru posypujemy go cukrem pudrem.

Wypróbuj też przepisy na pierogi dominikańskie i sernik dubajski.

ciasto z jabłkami
Fot. youtube.com/Dessertfreude