Zetrzyj 2 jabłka i zawiń w ciasto francuskie. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
![rolada z jabłkami](https://images.iberion.media/images/1920/rolada_263d7141ee.jpg)
Oto ekspresowy przepis na deser z jabłkami. Jego wykonanie zajmuje dosłownie kilka minut, piecze się szybko, a w smaku jest bliski o wiele bardziej czasochłonnej szarlotce. Wszystko to zasługa ciasta francuskiego.
Ciasto francuskie z jabłkami
Strudel z jabłkami to jeden z klasyków środkowoeuropejskiej kuchni. W kawiarniach Wiednia jada się go od dekad, a najwybitniejsze okazy to małe dzieła sztuki cukierniczej. Prawdziwy deser tego typu powstaje na spodzie z ciasta półfrancuskiego.
Jednak dość podobne ciasto, choć oczywiście nie arcydzieło cukiernictwa, jest łatwo dostępne i bardzo szybkie w obróbce. Dlatego strudel może zmienić się w codzienny deser jabłkowy. Wymaga 10 minut przygotowania i kolejnych 20 pieczenia, jest więc doskonałym deserem dla niespodziewanych gości.
![smarowanie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/rolada3_ac836e769f.jpg)
Starte jabłka na deser
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Dessertfreude. Autorzy ścierają jabłko razem ze skórą. Jednak musimy ocenić sami, czy owoce, których używamy, nie mają na to zbyt grubej skórki, którą trzeba by obrać. Jeśli jabłka okażą się naprawdę soczyste, warto zaopatrzeć się w łyżkę skrobi kukurydzianej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 2 jabłka
- 2 łyżki brązowego cukru (najlepiej muscovado)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 żółtko
- Cukier puder do posypania
![masa jabłkowa na cieście](https://images.iberion.media/images/origin/rolada5_eac6003a51.jpg)
Przepis na uproszczony strudel
Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy i lekko prostujemy wałkiem. Radełkiem do pizzy wyrównujemy brzegi. Żółto wybijamy z jajka i roztrzepujemy.
Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne. Owoce ścieramy na tarce o grubych okach. Przenosimy do miski. Jeśli są soczyste, można lekko odcisnąć je na sitku i/lub dodać łyżkę skrobi.
Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem. Kiedy składniki są dobrze połączone, odstawiamy je na chwilę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
![zaklejanie rolady](https://images.iberion.media/images/origin/rolada4_f63b54040d.jpg)
Masę jabłkową wykładamy na ciasto francuskie i rozsmarowujemy równo, zostawiając margines do sklejenia rolady. Deser zawijamy i zaklejamy. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
Roladę można upiec w całości. Dobrze jest jednak porcjować ją. Kroimy nożem kawałki o szerokości ok. 5 centymetrów. Układamy na płask na papierze do pieczenia. Wypiekamy przez 20 minut. Przed podaniem deseru posypujemy go cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na pierogi dominikańskie i sernik dubajski.
![ciasto z jabłkami](https://images.iberion.media/images/origin/rolada2_d21127a96d.jpg)
![ciasto francuskie z jabłkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_z_jablkami_763db7a5fc.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_d6eb6183f2.jpg)
![ziemniaki na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_71c76a4842.jpg)
![Pyszne ciasto czekoladowe](https://images.iberion.media/images/origin/Ciasto_09677365b7.jpg)
![Jabłka z cynamonem](https://images.iberion.media/images/origin/Jablka_z_cynamonem_3246740dd5.jpg)
![obiad w przedszkolu](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_w_przedszkolu_ed8e35b721.jpg)
![Ziemniaki w trakcie obierania](https://images.iberion.media/images/origin/Obieranie_ziemniakow_2ce213b109.jpg)
![Pyszne cynaderki podane w białym głębokim talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Cynaderki_b73ce77c92.jpg)
![zupa neapolitańska](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_neapolitanska_ffdc3b6d95.jpg)
![sernik dubajski](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_749d0f4e01.jpg)
![minipączki](https://images.iberion.media/images/origin/paczki1_67de677b07.jpg)
![faworki](https://images.iberion.media/images/origin/5_F_Qmb7_Eg0c_Zupsr85bw_Ij0_faworki_c64631607e.jpg)
![wyrabianie ciasta](https://images.iberion.media/images/origin/wyrabianie_ciasta_6fc07d98b1.jpg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_z_kurczaka_8b125b60b4.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_e18596fa9b.jpg)
![faworki](https://images.iberion.media/images/origin/faworki_c2971fcf62.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nale_A_niki_90d05dbd5a.jpg)
![Sałatka podana w przezroczystej misce](https://images.iberion.media/images/origin/Salatka_1a55b05d91.jpg)
![racuchy z cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy1_752e036be1.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_443e16028d.jpg)
![sernik z serduszkiem](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_6e9f6b328a.jpg)
![zapiekanka z ziemniakami](https://images.iberion.media/images/origin/zapikanka_b2d8f536b4.jpg)
![Kilka pączków posypanych cukrem pudrem](https://images.iberion.media/images/origin/Paczki_0237fceb2e.jpg)
![Kilka surowych pierogów](https://images.iberion.media/images/origin/Pierogi_c8e7052c4c.jpg)
![zupa gulaszowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_gulaszowa_3c22f3cf97.jpg)
![śliwki w boczku](https://images.iberion.media/images/origin/sliwki1_47913cf9b9.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![Karol Strasburger](https://images.iberion.media/images/origin/Karol_Strasburger_dbd60ebbf5.png)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![owoce na sklepowych półkach](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_76_d6b4e54769.png)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/schab1_38eeea4f4c.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![Nieoznakowany radiowóz](https://images.iberion.media/images/origin/Nieoznakowany_radiowoz_7adb18f7d7.png)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![orlen, złoże gazu](https://images.iberion.media/images/origin/orlen_cd6114f2b4.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/schab1_38eeea4f4c.jpg)