Smakosze.pl Przepisy Wsyp rano do kawy. Już niewielka ilość zmniejsza ryzyko Alzheimera i chorób serca
Fot. Shutterstock

Wsyp rano do kawy. Już niewielka ilość zmniejsza ryzyko Alzheimera i chorób serca

1 kwietnia 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Niemal wszyscy rozpoczynamy dzień od “małej czarnej”. Kawa o poranku smakuje fantastycznie, a już sam jej zapach cudownie unosi się po całej kuchni. Jeśli jednak codziennie dodamy do kawy szczyptę tej przyprawy, poprawimy jej walory smakowe, ale również uchronimy się przed groźnymi chorobami. W poniższym artykule przedstawiłam także dwa przepisy na poranną, wyśmienitą kawę. Pij na zdrowie!

Przyprawa o niezwykłych właściwościach

Wszyscy wiemy, że działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo. Mało kto jednak ma świadomość, jak jeszcze cynamon działa zbawiennie na nasze zdrowie. A połączenie z kawą tylko potęguje ten efekt.

Badania wykazują, że regularne stosowanie cynamonu w diecie obniża ciśnienie krwi oraz tzw. zły cholesterol. Tym samym chroni nas przed nadciśnieniem, zawałem i miażdżycą. To jednak nie wszystko. Potwierdzony został również wpływ przyprawy na poziom cukru. Zmniejsza insulinooprność i przyczynia się do spadku cukru we krwi.

Badania naukowe potwierdziły również wpływ cynamonu na pracę całego układu nerwowego oraz mózgu. Przyprawa stosowana regularnie chroni układ nerwowy przed degeneracją, a tym samym znacznie obniża ryzyko Alzheimera i Parkinsona.

kawa z cynamonem.jpg
Fot. Canva
Babcia zawsze dodawała to do masy na mielone. Składnik pasuje nie tylko do pierogów

O zdrowej kawie słów kilka. Ważne wskazówki przed przygotowaniem

Najzdrowszą kawę przygotujesz bez mleka. Jeśli jednak lubisz białą kawę, sięgnij po mleko o obniżonej zawartości tłuszczu lub napój roślinny. Koniecznie zrezygnuj natomiast z mleka 3,2% tłuszczu, śmietanek i zabielaczy. To sam tłuszcz, a zabielacze to chemia. Poniżej znajdziesz przepis zarówno na “małą czarną”, jak i na kawę z mlekiem, czyli latte macchiato.

Dalsza część tekstu pod filmem

Zrezygnuj również z cukru. Nawet cukier brązowy jest kaloryczny. O wiele lepszym wyborem będzie posłodzenie kawy miodem. Miód i kawa to świetne połączenie smakowe. Dodatkowo produkt wzmacnia odporność i jest bogatym źródłem witamin.

Do kawy z cynamonem warto dodać natomiast kardamon, który wzmocni walory smakowe napoju. Przyprawa ta nie tylko wzmacnia aromat, ale również działa łagodząco na cały układ pokarmowy.

kardamon i cynamon.jpg
Fot. Shutterstock

Jak przygotować prozdrowotną kawę?

Składniki:

  • podwójne espresso lub americano zaparzone w kawiarce lub ekspresie
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • odrobina miodu (opcjonalnie)
  • 200 ml mleka (opcjonalnie)

Kawę zaparz w ekspresie lub w kawiarce. Przelej do filiżanki. Następnie dodaj szczyptę mielonego cynamonu, szczyptę kardamonu. Napój możesz dodatkowo posłodzić miodem. Wersja kawy z cynamonem i mlekiem różni się nieco sposobem przygotowania. Chodzi tutaj przede wszystkim o samo podanie.

Mleko spień tak, by było gęste, jednak nie przeciągnij go za bardzo. Ma być kremowe. Do spieniania najlepiej sprawdzi się mleko 1,2 lub 2% tłuszczu. Mleko 0,5 się nie spieni. Do spieniania najlepsze jest mleko 3,2% i więcej, jednak nie polecam go właśnie ze względu na kaloryczność i wysoką zawartość tłuszczu, która absolutnie nie sprzyja naszemu sercu.

spienianie mleka.jpg
Fot. Canva

Spienione mleko wlej do wysokiej szklanki do latte. Szklanką delikatnie uderz kilka razy o blat i odstaw. Teraz zaparz espresso i przelej je do małego dzbanuszka. Zauważ, że mleko w szklance wyraźnie się rozwarstwiło. Kawę wlewaj do szklanki bardzo delikatnym strumieniem. Espresso osiądzie dokładnie w miejscu rozwarstwienia spienionego mleka. Gotową latte macchiato oprósz z wierzchu cynamonem i kardamonem. Smacznego!

Dowiedz się również, dlaczego warto do diety wprowadzić sok z czarnego bzu . Gorąco polecam także sałatkę, która wzmacnia kości i serce. O 1 składniku w Polsce mało kto słyszał.

latte macchiato.jpg
Fot. Canva
To najlepsza wiosenna zupa na rosole. Bije na głowę nawet pomidorową
Czy pieczarki trzeba obierać? Większość osób popełnia duży błąd
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy