Smakosze.pl Przepisy Wyborne niecodzienne kluski leniwe z dodatkiem suszonych śliwek. Przysmak w jesiennym wydaniu
canva/Darius Dzinnik

Wyborne niecodzienne kluski leniwe z dodatkiem suszonych śliwek. Przysmak w jesiennym wydaniu

13 września 2022

Kluski leniwe lubi wielu smakoszy. Sycący rarytas na bazie twarogu będzie jeszcze lepszy, jeśli przygotujecie go z dodatkiem suszonych śliwek. Aromatyczny owoc doskonale pasuje do delikatnego ciasta i nadaje mu przyjemnej słodyczy. Koniecznie spróbujcie — zachwyci was od pierwszego kęsa.

Pysznym kluskom leniwym nikt się nie oprze. W wersji ze śliwką danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Owoce te znakomicie komponują się z delikatną serową masą, stanowiąc sycący i niezwykle smaczny posiłek. Idealnie sprawdzi się jako podwieczorek lub słodka kolacja. Spróbujecie?

Przepis na wyborne kluski leniwe z suszoną śliwką

Składniki:

  • 250 g półtłustego twarogu

  • 100 g mąki pszennej

  • 1 duże jajo

  • 5 suszonych śliwek

  • szczypta kardamonu lub cynamonu (opcjonalnie)

  • cukier puder (opcjonalnie)

  • sól w ilości do smaku

Jak zrobić kluski leniwe z suszoną śliwką? Słodką odsłonę klasycznego dania pokocha cała rodzina

Twaróg starannie rozgniatamy przy pomocy widelca. Łączymy go z mąką jajem i solą. Dodajemy kardamon lub cynamon, jeśli mamy ochotę. Śliwki siekamy i dodajemy do przygotowanego ciasta.

Formujemy z niego długie wałki i kroimy je w niezbyt duże kawałki. W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Wrzucamy do niej kluski leniwe i podgrzewamy.

Gdy wypłyną, wyławiamy je łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Podajemy je z jogurtem naturalnym lub roślinnym odpowiednikiem. Możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Wskazówka: jeśli macie ochotę na roślinną wersję przysmaku, możecie spróbować przyrządzić kluski leniwe na bazie tofu naturalnego. Użyjcie go zamiast twarogu, a jajo zastąpcie łyżką mielonego siemienia lnianego namoczoną w 3 łyżkach wrzątku.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki z dodatkiem twarogu. W tym artykule zdradzamy jak przyrządzić pyszne naleśniki z farszem niczym na pierogi ruskie . Ten natomiast zdradza sekret pysznych syrników . Doskonale smakują z sezonowymi owocami.

Kluski leniwe z suszoną śliwką są znakomite
canva/feri1

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy