Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Roma dusi gołąbki do perfekcji. Na kapuście zna się lepiej niż Gessler i Kuroń razem wzięci
Redakcja smakosze.pl
Redakcja smakosze.pl 13.09.2022 19:57

Babcia Roma dusi gołąbki do perfekcji. Na kapuście zna się lepiej niż Gessler i Kuroń razem wzięci

gołąbki
Canva / Nataly Hanin

Gołąbki są jednym z tradycyjnych polskich dań, któremu wprost nie można się oprzeć. Sekretem przepysznych gołąbków jest odpowiednio długie duszenie ich na wolnym ogniu. Tego dania nie można pospieszać. W zamian odwdzięczy się nam wspaniałą delikatnością oraz cudownym, intensywnym smakiem.

Najbardziej tradycyjna odsłona gołąbków to te wieprzowe, w pysznym sosie pomidorowym. Danie to można przyszykować zarówno z młodej jak i starej kapusty. Nasze gołąbki przygotowane są bez dodatku ryżu, przez co zachwycają intensywnym mięsnym aromatem.

Przepis na przepyszne aromatyczne gołąbki

Składniki:

  • 1,5 kg mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 główka białej kapusty

  • 1 średnia cebula

  • 3 czerstwe kajzerki namoczone w mleku

  • 2 średnie jajka

  • 1 łyżka majeranku

  • butelka passaty pomidorowej (0,5 litra)

  • łyżka koncentratu pomidorowego

  • sól i pieprz do smaku

Jak przyrządzić perfekcyjne gołąbki

Z kapusty na gołąbki usuń zewnętrzne liście. Za pomocą ostrego noża wytnij głąb. Następnie kapustę umieść w całości w dużym garnku z wodą, miejscem po głąbie do dołu. Obgotowuj kapustę do momentu, aż liście same zaczną od niej odchodzić, z gotowych oderwanych sztuk zetnij twarde części nerwów.

W dużej misce wymieszaj mięso na gołąbki razem z posiekaną drobno cebulą i namoczonymi, odciśniętymi z mleka kajzerkami. Dopraw masę solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie połącz wszystkie składniki.

Na sparzonych liściach układaj porcje farszu i zawijaj ciasno gołąbki. Te gotowe układaj w garnku wyłożonym na dnie kilkoma liśćmi kapusty. Na koniec dodaj do garnka passatę pomidorową wraz z koncentratem. Dolej tyle wody, aby gołąbki były prawie całkowicie zakryte.

Gołąbki duś na małym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Pod koniec duszenia możesz dodać do sosu nieco natki pietruszki lub koperku. Podawaj danie od razu po przygotowaniu. Wypróbuj oryginalne gołąbki z dodatkiem kalafiora. Mamy również przepis na bezmięsne gołąbki ziemniaczano-serowe.

Canva / alisafarov
Canva / alisafarov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: