Wyborne ogórki po grecku do słoików na zimę. Przepis krok po kroku
Planujesz w tym roku robić przetwory z ogórków? Jeśli tak, powiemy ci, jak zrobić wyborne ogórki po grecku do słoików na zimę. Przedstawimy przepis krok po kroku, dzięki któremu pikle wyjdą pyszne i chrupiące. Ich tajemnicą jest dość łagodna marynata, a także dodatek warzyw. Koniecznie przetestuj tę recepturę.
Ogórki lubimy pod każdą postacią. Smaczne są świeże, chrupane na przekąskę lub przerobione na mizerię. Jednak bardzo dobre są też ogórkowe przetwory. Uwielbiamy zwłaszcza ogórki kiszone i konserwowe. Te drugie są ostrzejsze w smaku, doskonałe na zakąskę i jako dodatek do potraw.
Jak zrobić ogórki po grecku na zimę?
Składniki:
-
2 kg niedużych ogórków
-
kawałek pora
-
pół marchewki
-
3-4 gałązki selera naciowego
-
3-4 gałązki natki pietruszki
-
3-4 listki laurowe
-
6-8 ziaren ziela angielskiego
na zalewę:
-
5 szklanek wody
-
1 szklanka cukru
-
1 szklanka octu 10 proc.
-
2 łyżki soli
Przygotowanie ogórków konserwowych
Ogórki przebierz, dokładnie umyj, osusz. 3-4 większe (ok. 1 l) słoiki dokładnie umyj, wypłucz i wypraż w piekarniku, wystudź.
Do każdego słoika włóż po liściu pora, kawałku marchewki, łodydze selera, gałązce natki pietruszki, listku laurowym i 2 ziarna ziela. Słoiki ścisło napełnij ogórkami.
Składniki zalewy umieść w garnku, zagotuj. Gorącą zalewą zalej ogórki, tak by były dokładnie przykryte. Słoiki pasteryzuj 8 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
Wskazówka:
Napełniając słoiki gorącą zalewą, najlepiej robić to stopniowo. Nagłe wlanie wrzątku do słoików wypełnionych zimnymi ogórkami, może spowodować pęknięcie słoi. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ogórki po chińsku na zimę , a także na ogórki po kaszubsku .
Źródło zdjęcia: canva/Piotr_roae
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia-domowa-ani.blogspot