Smakosze.pl Przepisy Wyborne ogórki po grecku do słoików na zimę. Przepis krok po kroku
canva/Saddako

Wyborne ogórki po grecku do słoików na zimę. Przepis krok po kroku

5 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Planujesz w tym roku robić przetwory z ogórków? Jeśli tak, powiemy ci, jak zrobić wyborne ogórki po grecku do słoików na zimę. Przedstawimy przepis krok po kroku, dzięki któremu pikle wyjdą pyszne i chrupiące. Ich tajemnicą jest dość łagodna marynata, a także dodatek warzyw. Koniecznie przetestuj tę recepturę.

Ogórki lubimy pod każdą postacią. Smaczne są świeże, chrupane na przekąskę lub przerobione na mizerię. Jednak bardzo dobre są też ogórkowe przetwory. Uwielbiamy zwłaszcza ogórki kiszone i konserwowe. Te drugie są ostrzejsze w smaku, doskonałe na zakąskę i jako dodatek do potraw.

Jak zrobić ogórki po grecku na zimę?

Składniki:

  • 2 kg niedużych ogórków

  • kawałek pora

  • pół marchewki

  • 3-4 gałązki selera naciowego

  • 3-4 gałązki natki pietruszki

  • 3-4 listki laurowe

  • 6-8 ziaren ziela angielskiego

na zalewę:

  • 5 szklanek wody

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka octu 10 proc.

  • 2 łyżki soli

Przygotowanie ogórków konserwowych

Ogórki przebierz, dokładnie umyj, osusz. 3-4 większe (ok. 1 l) słoiki dokładnie umyj, wypłucz i wypraż w piekarniku, wystudź.

Do każdego słoika włóż po liściu pora, kawałku marchewki, łodydze selera, gałązce natki pietruszki, listku laurowym i 2 ziarna ziela. Słoiki ścisło napełnij ogórkami.

Składniki zalewy umieść w garnku, zagotuj. Gorącą zalewą zalej ogórki, tak by były dokładnie przykryte. Słoiki pasteryzuj 8 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.

Wskazówka:

Napełniając słoiki gorącą zalewą, najlepiej robić to stopniowo. Nagłe wlanie wrzątku do słoików wypełnionych zimnymi ogórkami, może spowodować pęknięcie słoi. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ogórki po chińsku na zimę , a także na ogórki po kaszubsku .

przygotowanie ogórków
przygotowanie ogórków

Źródło zdjęcia: canva/Piotr_roae

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa-ani.blogspot

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy