Jedyne w swoim rodzaju ogórki po chińsku na zimę. Nic lepszego nie zjecie
Planujecie już, jakie przetwory zrobicie w tym roku? Polecamy jedyne w swoim rodzaju ogórki po chińsku na zimę. Zapewniamy, że nic lepszego nie zjecie, bo te ogórki są chrupiące, pełne aromatu, z przyjemną, ostrawą nutą. Będą doskonałe do obiadu, na przekąskę i kanapki. Nie robimy już tyle przetworów na zimę, co kiedyś. W sklepach bowiem przez cały rok dostępnych jest wiele produktów. Poza tym warzywa i owoce mają dość wysokie ceny, by je przetwarzać. Jednak zawsze warto przygotować kilka słoiczków ulubionych przysmaków. Będą pod ręką, gdy najdzie nas ochota na coś pysznego.
Do jednych z najbardziej lubianych przetworów należą te ogórkowe. Ogórki kisimy, marynujemy i robimy z nich różne sałatki na zimę. Stanowią one doskonały dodatek do dań obiadowych, a także do sałatek i przekąsek. Dlatego dziś proponujemy właśnie ogórki, tylko w chińskiej wersji.
Przepis na ogórki po chińsku
Składniki:
2 kg średniej wielkości ogórków gruntowych
4 łyżki soli
2 główki czosnku
1 strąk ostrej papryki
na zalewę:
1,5 szklanki octu
3 szklanki cukru
6 łyżek oleju
Przygotowanie ogórków na zimę
Ogórki umyj, osusz, pokrój w plastry grubości 1-1,5 cm. Umieść je w misce, oprósz solą i odstaw na 6 godzin.
Z podanych składników zagotuj zalewę. Przestudź ją. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Chilli umyj, wytrzyj, pokrój w plasterki.
Z ogórków odlej wodę. Dodaj do nich czosnek i chilli, a także zalewę. Całość wymieszaj, odstaw na 12 godzin.
Po tym czasie ogórkami napełnij nieduże słoiki, zalej je zalewą. Słoiki szczelnie zamknij, nie pasteryzuj ich. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ogórki konserwowe z curry, a także na ogórki kiszone.
Źródło zdjęcia: canva/rookman Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis