Smakosze.pl Dieta Wybrano najzdrowszy owoc świata. Dba o serce i chroni przed anemią
najzdrowszy owoc świata
Fot. Shutterstock/Curly Courland

Wybrano najzdrowszy owoc świata. Dba o serce i chroni przed anemią

14 marca 2025

Jak przystało na owoc, który powinniśmy jeść regularnie, mało kto o nim słyszał. Bo kto zna czerymoję, jabłko budyniowe czyli flaszowiec peruwiański? Poznajmy go więc, bo teraz, kiedy jest uznany za najzdrowszy owoc na świecie, może zjawić się w sklepach.

Najzdrowszy owoc świata

Telewizja BBC co roku przygotowuje dziesiątki podsumowań i rankingów, w tym takie na najzdrowszy owoc świata. I zawsze całkiem wysoko, a ostatnio nawet najwyżej, znajduje się czerymoja, czyli flaszowiec peruwiański . Otrzymał on 96 na 100 możliwych punktów od ekspertów zajmujących się dietą.

Skąd ten wynik? Niezwykłe owoce są nie tylko ciekawe z wyglądu i w smaku, lecz także pełne tak wielu składników odżywczych i o zastosowaniu medycznym. Do tego stopnia, że mówi się o najnowszej odmianie superfood , tak jak wcześniej były nimi awokado, akai czy jagody goji .

czerymoja i jej wnętrze
Fot. Canva
Zapomnij o kopytkach, te kluski są o niebo lepsze. Żałuję, że tak późno poznałem ten przepis

Właściwości zdrowotne budyniowca

Czerymoja (po angielsku pisana cherimoya i zwana też custard apple, czyli jabłkiem budyniowym ), działa na nasz organizm bardzo kompleksowo. Zacznijmy od witamin i mikroelementów. Znajdujemy w niej bogactwo wit. A, B1, B2, C i E, a także potasu, magnezu, żelaza, manganu, miedzi i fosforu. To wsparcie choćby dla naszego układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, a także dla wzroku i cery.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Dalej mamy na liście mnóstwo błonnika – nierozpuszczalnych składników naszej diety , które regulują pracę układu wydalniczego oraz poziom cukru we krwi. O konieczności jedzenia dużej ilości błonnika mówi się coraz więcej i warto mieć w głowie zestawienie produktów, które są jego dobrym źródłem.

czerymoja na drzewie
Fot. Canva

Pyszna i zdrowa czerymoja

Czerymoja jest też doskonałym źródłem przeciwutleniaczy , co daje jej działanie zwalczające wolne rodniki, przeciwdziałające rakowi i procesom starzenia się komórek. Jest też niskokaloryczna ( ok. 75 kalorii w 100 gramach ) i poprawia odporność organizmu.

A wszystko to przy tym, że owoc, nazywany jabłkiem budyniowym, jest zwyczajnie bardzo smaczny. Słowo jabłko określa bardziej jego smak, natomiast budyniowe – strukturę. Można jeść je łyżeczką po rozkrojeniu owocu, który może mieć do kilkunastu centymetrów średnicy i ważyć nawet kilka kilogramów .

owoce czerymoi
Fot. Canva

Jak smakuje czerymoja

Trudno opisać dokładnie, jak budyniowiec smakuje . Niektórzy mówią o skrzyżowaniu banana z ananasem, ale szybko poddają się: po prostu trzeba spróbować. W Polsce nie jest to takie proste, ale nie jest też niemożliwe .

Czerymoja źle znosi długie podróże, więc do nas przyjeżdża przeważnie z Portugalii. Nie spotyka się go raczej na półkach dyskontów, ale – w cenie ok. 20 złotych za sztukę – można kupić go w sieci . Owoce flaszowca peruwiańskiego (dziś uprawianego w dużej części Ameryki Południowej poza Peru) charakteryzują się pokrojem zbliżonym do truskawki i wielkością koksa. Są zielone i gruzełkowate. Tytułowy budyń ukryty jest w środku, skąd można wyjadać go łyżeczką i dodawać do deserów.

Wypróbuj też przepisy na krupnik na golonce i niezwykłe marynowane schabowe .

budyniowiec w przekroju
Fot. Canva
Czy w Wielką Sobotę obowiązuje post? Kościół stawia sprawę jasno
Nikt nie wierzy gdy mówię, w czym marynuję schabowe. Kotlety są soczyste i delikatne jak nigdy
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl