Wydrąż jabłko i owiń ciastem francuskim. Żałuję, że wcześniej na znałem tego deseru
Kolejny z nigdy niekończącej się listy przekąsek i deserów, które przyrządzić można z dwóch składników, w tym arkusza ciasta francuskiego. Na słodko czy wytrawnie, przepisy takie mają jedną wspólną cechę: są niezwykle widowiskowe.
Spektakularne ciasto francuskie
Za niezwykły efekt tego deseru odpowiada ciasto francuskie . Zwane w ojczystym języku pâte feuilletée arkusiki sprasowanego ciasta powstały jako arcydzieło wykwintnej kuchni. I pewnie byłyby nim dalej, gdyby nie to, że takie ciasto łatwo teraz kupić w każdym sklepie i przechowywać w zamrażarce.
Jednak coś za coś – taka dostępność maszynowo produkowanego ciasta francuskiego sprawia, że jest ono świetną bazą prostych i szybkich przekąsek, takich jak to jabłko w cieście. Zważywszy powszechną dostępność i gotowość do użycia obu produktów, to jeden z najszybszych i najprostszych deserów, choć wygląda niezwykle ozdobnie.
Ciasto francuskie i owoce
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Appetizing Baking. Pokazany jest tam sposób serwowania podobnego przysmaku – ze słonym karmelem i bitą śmietaną. Najlepsze będą chyba jednak nie za słodkie lody waniliowe – o ile oczywiście wybierzemy dostatecznie słodkie jabłka.
Składniki
- 2-3 jabłka
- 1-2 arkusze ciasta francuskiego
- Opcjonalnie: 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 12%
- Cynamon, brązowy cukier
- Sos lub lody waniliowe do podania
Pieczone jabłka w cieście francuskim
Arkusz ciasta francuskiego rozprostowujemy i lekko rozwałkowujemy. Od talerzyka wycinamy z niego 2-3 okrągłe placki – po jednym na każde jabłko.
Od jabłek odkrawamy wierzchołki, a owoce drążymy, by powstały zamknięte od dołu miseczki . Najlepiej oddzielać z miąższu twarde błonki i nasiona – reszta zmieni się w masę jabłeczną do faszerowania owoców.
Jabłka układamy na środku placków ciasta, a te ostatnie nakrawamy promieniście, jak tort, do mniej więcej połowy średnicy placka. Cząstki ciasta zawijamy wokół jabłek tak, by były w całości owinięte ciastem .
Wydrążony miąższ owoców wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Podsmażamy, dodając cynamon i cukier. Kiedy jabłka puszczą już sporo soku, przykrywamy je pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 7-8 minut .
Mase jabłeczną lekko studzimy i przekładamy do jabłkowych miseczek. Owoce układamy na blasze i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Podajemy z ulubionym sosem, lodami lub bitą śmietaną.
Wypróbuj też przepisy na proste ciasto z malinami i drobiowe kotlety pożarskie .