Wyglądają jak kotlety mielone, a smakują 100 razy lepiej. Do tego są zdrowe i pożywne
Zaskocz rodzinę i na obiad przygotuj kotlety bez mięsa. Na początku nie będą kryli zdziwienia, ale kiedy tylko ich spróbują, od razu zachwycą się smakiem. Czytaj dalej, a dowiesz się, z jakiego nietypowego składnika są zrobione, a także dowiesz się, jak je zrobić.
Sposób na smaczne kotlety bez mięsa
Kotlety bez mięsa to żadna nowość, bo coraz częściej zyskują one uznanie nie tylko wśród wegetarian, ale i wśród mięsożerców. To ciekawa odmiana na obiad, ale wszyscy przyznają, że bardzo często takie kotlety wychodzą zbyt suche, a przez to tracą na smaku.
Istnieje jednak przepis na kotlety z buraka, które wychodzą soczyste i bardzo smaczne. Wielu uważa, że to idealna alternatywa na mięsnych mielonych. Koniecznie musisz poznać ich smak, przygotowując je z przepisem umieszczonym poniżej.
Z czego składają się kotlety z buraka?
Kotlety bez mięsa składają się przede wszystkim z buraków, ale też z kaszy jaglanej, która zagęszcza ich konsystencję i sprawia, że jest podobna do tej znanej z tradycyjnych mielonych. Niezbędne będą także przyprawy oraz kilka innych produktów. Wszystkie wraz z proporcjami poznasz, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 2 ugotowane buraki
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3 łyżki łuskanego słonecznika
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki oleju
- 3 gałązki natki pietruszki
- olej
Przepis na kotlety z buraka
Przygotowanie zacznij od wypłukania kaszy w gorącej wodzie. Następnie wlej dwie szklanki wody do garnka i zagotuj ją. Wsyp kaszę i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Odcedzoną kaszę przełóż do miski.
Buraki obierze ze skóry i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj je wraz z płatkami owsianymi, sezamem, mąką orkiszową, słonecznikiem i oregano do kaszy. Obierze cebulę, drobno posiekaj i wsyp do miski. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Wbij jajka, wlej olej i wsyp drobno posiekaną natkę pietruszki.
Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Uformuj z niej kotlety i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. W połowie pieczenia obróć je na drugą stronę. Gotowe kotlety podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź także przepis na domową konserwę oraz dowiedz się, z jakimi dodatkami pić kawę .