Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj 2 składniki, posmaruj nimi schab i usmaż. Kotlety nigdy nie były tak dobre
Fot. Canva

Wymieszaj 2 składniki, posmaruj nimi schab i usmaż. Kotlety nigdy nie były tak dobre

31 maja 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy kotlety schabowe mogą smakować jeszcze lepiej? Oczywiście, że tak. Dowiedz się, w jakich składnikach należy je obtoczyć i wypróbuj ten patent na obiad. Smak doceni cała rodzina. Przygotuj się na to, że wszyscy poproszą o dokładki.

Tradycyjne kotlety schabowe mogą być jeszcze lepsze

Kiedy myślimy o tradycyjnym polskim obiedzie , na myśl od razu przychodzi rosół i kotlety schabowe . Wielu nie wyobraża sobie bez tych dwóch dań niedzielnego obiadu, dlatego na ich stoły trafiają one co tydzień.

Wszystko, co powtarzalne może się znudzić i tak samo może zdarzyć się z kotletami schabowymi. Na szczęście istnieje sposób, dzięki któremu tradycyjne kotlety będą smakowały jeszcze lepiej. Dowiedz się, jak to zrobić i zaskocz swoich domowników na najbliższym obiedzie, bo ten smak na pewno zostanie z wami na długo.

miód.jpg
Fot. Canva/Yuliia Bas
Domowy sos czosnkowy bije na głowę wszystkie kupne. Jest idealny na grilla

Smak dzięki dwóm składnikom

Kotlety schabowe będą smakować doskonale, jeżeli posmarujesz je - miodem oraz musztardą. Choć to połączenie wydaje się nieco dziwne, smak jest nie do opisania. Takie kotlety trzeba po prostu zrobić i o ich smaku przekonać się samemu. Zatem sprawdź, jakie produkty będą ci potrzebne, a później zapoznaj się z przepisem umieszczonym poniżej.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe
  • 60 g miodu
  • 60 g musztardy
  • bułka tarta
  • masło
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety schabowe

Rozbite kotlety schabowe przypraw pieprz oraz solą. Do miski włóż miód oraz musztardę. Oba składniki wymieszaj na jednolitą marynatę . Kotlety obtocz w tych dwóch składnikach, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozpuść masło i ułóż na nich panierowane kotlety. Smaż je z dwóch stron do monety zarumienienia na złoty kolor. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu i podaj na obiad. Sprawdź przepis na danie z ciasta francuskiego oraz poznaj metodę Wachowicz na mrożenie koperku .

smażenie schabowych.jpg
Fot. Canva/Bartosz Luczak
Biała, czarna czy czerwona? Wiemy, która porzeczka jest najzdrowsza
Kładę ugotowany makaron i wlewam ten sos. Taki obiad nigdy mi się nie znudzi
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy