Biała, czarna czy czerwona? Wiemy, która porzeczka jest najzdrowsza
Czarne, czerwone i białe – nie wszystkie porzeczki są sobie równe. Choć każda odmiana ma swoją „specjalizację”, można pokusić się o wskazanie tej, którą warto jadać najczęściej. Oto próby wyłonienia zwycięzcy.
Porzeczki w trzech kolorach
Porzeczki to ciekawe owoce. Ich angielska nazwa, currants, bierze się zapewne od greckiego miasta Korynt, z którego często pochodziły tak zwane „rodzynki korynckie”. Zyskały sobie znaczną popularność, bo są bardzo wdzięcznymi produktami dla kucharzy: są niewielkie, łatwe w obraniu z kiści, bezpestkowe i bardzo charakterystyczne w smaku.
Doczekaliśmy się trzech odmian tych ciekawych owoców, które różnią się kolorami. Łatwo się domyślić, że za pochodzącymi z natury różnicami w barwach kryją się też różnice w smaku i składzie – w końcu kolorowe substancje w owocach mają przeważnie jakiś wpływ na ich składniki odżywcze.
Kładę ugotowany makaron i wlewam ten sos. Taki obiad nigdy mi się nie znudziZdrowe kolorowe porzeczki
Jak więc jest z tymi porzeczkami? Można tu przyglądać się im pod różnym kątem i na tej podstawie wskazywać zwyciężczynie w różnych obszarach. I tak na przykład czarna porzeczka jest zdecydowanie najbogatsza w witaminy i minerały. Jest dla nas źródłem wapnia, żelaza, magnezu, potasu czy cynku. Jest też jednym z najbogatszych w witaminę C owoców. Jednak ma także wyraźnie więcej witamin z grupy B, zwłaszcza B5, czy tak potrzebnej dla zdrowia skóry witaminy E.
Pozostałe dwie kolorowe odmiany owoców nie różnią się tak bardzo pod względem tych składników. Są też nieznacznie mniej kaloryczne od swojej czarnej odpowiedniczki, ale różnica ta nie jest warta roztrząsania i wynosi kilka kalorii. Ogólnie kaloryczność porzeczek waha się w okolicach 60 kcal w stu gramach.
Czerwona z błonnikiem
Czerwone porzeczki mają wielką zaletę i przewagę nad krewniaczkami. Jest nią wysoka zawartość błonnika. Są świetne w regulacji poziomu cholesterolu, a przede wszystkim glukozy we krwi. Suszone porzeczki będą pod tym względem świetnym dodatkiem do posiłków.
Trochę na szarym końcu zostają porzeczki białe. Tracą najwięcej na niskiej zawartości antocyjanów. Te substancje uszczelniają naczynia krwionośne i wzmacniają układ krążenia. Znajduje się ich najwięcej w ciemnych owocach, więc w czarnych porzeczkach będzie ich dużo, w białych – nie ma ich prawie wcale. Za to białe porzeczki są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które pomagają w profilaktyce nowotworów.
Można więc powiedzieć, że po zbilansowaniu, to czarna porzeczka powinna być najczęstszym uczestnikiem naszej diety, a biała – najrzadszym. Wszystkim jednak warto dać szansę przynajmniej od czasu do czasu.
Wypróbuj przepis na ciasto francuskie z truskawkami i poznaj aktualne prognozy cen czereśni.