Wymieszaj jajka i wlej do wrzątku. W głowie się nie mieści co z tego wyjdzie
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dobrze jest wstać rano i zjeść porządny posiłek, aby mieć siłę na dalszą część dnia. Jajecznica to klasyk jeśli chodzi o poranną przekąskę. Co gdyby zrobić ją w innej formie? Np. z wykorzystaniem wrzątku? Jest to świetne rozwiązanie jeśli znudziły nam się klasyczne przekąski zrobione z jajek.
Jakie posiłki można zrobić z wykorzystaniem jajek?
Jajka to produkt, który jest niesamowicie popularny . Można je wykorzystać w wielu daniach, przekąskach i zagryzkach. Klasykiem jest oczywiście jajecznica, która można przygotować na wiele sposobów. Do tego na imprezach czy podczas Świąt dużym zainteresowaniem cieszą się np. jajka w majonezie .

Jajka to świetny wybór na śniadanie. Mają wiele wartości odżywczych , a przekąski przygotowane z tych produktów są po prostu smaczne. Przedstawiamy wam szybki przepis na przepyszne danie, które na pewno doda Wam energii o poranku .
Jajecznica zrobiona na wrzątku
Jajecznica to szybka, prosta i do tego smaczna przekąska, która idealnie nada się na śniadanie . Jednak zrobiona na wrzątku zapewnia zupełnie inne smaki. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. Przepis i zdjęcia pochodzą z kanału Enfes Yemek Tarifleri na YouTube.
Składniki:
- 6 jajek
- 1,5 litra wody
- 1 łyżka soli
- olej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 zielone papryki
- 1 czerwona papryka
- 3 pomidory
- 1 łyżka soli
- kminek
- tymianek
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować jajka na wrzątku
Takie śniadanie to świetna alternatywa dla klasycznej jajecznicy . W pierwszej kolejności przekładamy jajka do miski , solimy i ubijamy trzepaczką kuchenną. Następnie zagotowujemy wodę w garnku lub w głębokiej patelni.
W międzyczasie drobno kroimy paprykę czerwoną i zieloną. Cebulę i czosnek natomiast siekamy. Pomidory kroimy w kostkę .
Ubite i posolone jajka wlewamy do wrzątku i czekamy minutę, aby mogły się na spokojnie troszkę zagotować. Po upływie tego czasu delikatnie mieszamy . Następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut, po czym wyciągamy na talerz.

Na rozgrzanej patelni podsmażamy nasze warzywa i doprawiamy kminkiem, pieprzem, tymiankiem. Całość mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia .
Jajka podajemy na talerzu i przykrywamy usmażonymi warzywami.

Sprawdź przepis na pyszne oponki serowe . Zobacz, jak zrobić gołąbki po bieszczadzku .