Smakosze.pl Przepisy Wymieszaj maślankę z 3 składnikami i zanurz w niej karkówkę. Wyjdzie krucha i soczysta
canva/Slatan

Wymieszaj maślankę z 3 składnikami i zanurz w niej karkówkę. Wyjdzie krucha i soczysta

26 lutego 2023

Karkówka powinna być soczysta i delikatna. Aby uzyskać przyjemne w odbiorze mięso, warto je wcześniej zamarynować. Kombinacja maślanki, soku z cytryny, curry i rozmarynu spodoba się najbardziej wybrednym. Zapach dania będzie nieziemski. Musicie spróbować.

Przepis na soczystą karkówkę w maślance

Zanurzenie mięsa w marynacie powoduje, że staje się bardziej miękkie i nabiera przyjemnej soczystości. Wystarczy zaledwie kilka składników, by nadać karkówce niesamowitego aromatu i niepowtarzalnej delikatności.

Składniki:

  • około 700 g karkówki
  • 250 ml maślanki
  • 10 ml soku z cytryny
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki curry, np. domowego
  • sól i pieprz w ilości do smaku
Nie uwierzysz, co Lewandowska dodaje do placków ziemniaczanych. Nikt by o tym nie pomyślał

Jak zrobić soczystą karkówkę? Skomponujcie dobrą marynatę

Karkówkę oczyszczamy i kroimy ją w plastry. W dużym naczyniu umieszczamy maślankę. Łączymy ją z sokiem cytrynowym, curry i rozmarynem. W marynacie umieszczamy pokrojone mięso.

Przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy ją odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie nadmiar aromatycznego płynu usuwamy, a karkówkę smażymy na patelni grillowej przez 15-20 minut.

W trakcie możemy obracać karkówkę i dodatkowo smarować ją zachowaną marynatą. Na koniec danie doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Podajemy na ciepło.

Jak podać karkówkę marynowaną?

Grillowana karkówka świetnie smakuje z wieloma warzywnymi dodatkami. Szczególnie polecamy ziemniaczane łódeczki z chrupiącą skórką. Sprawdzą się też domowe frytki belgijskie .

Na waszym talerzu nie powinno też zabraknąć soczystej surówki. Polecamy marchewkę z jabłkiem , smakującą lepiej niż w niejednej restauracji. Warto skusić się też na orzeźwiającą kombinację na bazie białej kapusty.

Karkówka marynowana jest znakomita.png
canva/ stockfotocz
Gessler bije na alarm. Przenigdy nie dodawaj tych warzyw do rosołu, zepsują smak
Zagotuj z rozgniecionymi bananami i odłóż na pół godziny. Syrop ma potężne działanie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy