Nic tak nie podkręci smaku surówki z kapusty jak niecodzienny składnik. Zadziwisz nią nawet kucharzy
Biała kapusta jest niezwykle zdrowym warzywem. Jej drogocennymi właściwościami możemy się cieszyć przede wszystkim spożywając ją na surowo. Aby ułatwić Wam to zadanie prezentujemy nowatorski sposób na surówkę z kapusty. Dodaj do niej pomarańcze i ciesz się oryginalnym wcieleniem tego warzywa.
Wbrew obiegowej opinii białą kapusta dobrze wpływa na nasze jelita oraz żołądek. Coraz głośniej mówi się także o jej działaniu przeciwnowotworowym. Prostą i zdrową surówkę możesz zabrać do pracy lub przygotować na imprezę. Wszystkim opadną szczęki na takie połączenie smaków.
Przepis na niecodzienną surówkę z białej kapusty
Składniki:
1/4 główki niewielkiej białej kapusty
1 cebula
1 soczysta pomarańcza
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
odrobina oliwy z oliwek
sól i cukier do smaku
Jak zrobić surówkę z białej kapusty z oryginalnymi dodatkami?
Kapustę do surówki oczyść z zewnętrznych liści i umyj. Z warzywa usuń głąb, następnie drobno je posiekaj i przełóż do miski. Osól ją, wymieszaj i odstaw na kilka minut na bok.
Pomarańczę do surówki obierz i podziel na cząstki. Dołóż je do przygotowanej wcześniej kapusty. Cebulę obierz, pokrój w pióra i dodaj do pozostałych składników.
Przygotuj sos do surówki z kapusty. Majonez wymieszaj z musztardą, dopraw do smaku solą i odrobiną cukru. Tuż przed podaniem dolej go do miski z surówką i połącz wszystkie składniki. Podawaj z grzankami lub chrupkim pieczywem. Udane połączenie warzyw i owoców pokazaliśmy na przykładzie tej wybitnej surówki. Czerwona kapusta to nie mniej pyszny składnik do sałatki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak długo śmietana jest dobra po otwarciu? Jeden błąd i natychmiast się psuje
Na południu Polski placki ziemniaczane robiło się inaczej. Tajny składnik podkręcał smak
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama