Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nic tak nie podkręci smaku surówki z kapusty jak niecodzienny składnik. Zadziwisz nią nawet kucharzy
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 16.01.2023 22:40

Nic tak nie podkręci smaku surówki z kapusty jak niecodzienny składnik. Zadziwisz nią nawet kucharzy

surówka
Canva / Yana Gayvoronskaya

Biała kapusta jest niezwykle zdrowym warzywem. Jej drogocennymi właściwościami możemy się cieszyć przede wszystkim spożywając ją na surowo. Aby ułatwić Wam to zadanie prezentujemy nowatorski sposób na surówkę z kapusty. Dodaj do niej pomarańcze i ciesz się oryginalnym wcieleniem tego warzywa.

Wbrew obiegowej opinii białą kapusta dobrze wpływa na nasze jelita oraz żołądek. Coraz głośniej mówi się także o jej działaniu przeciwnowotworowym. Prostą i zdrową surówkę możesz zabrać do pracy lub przygotować na imprezę. Wszystkim opadną szczęki na takie połączenie smaków.

Przepis na niecodzienną surówkę z białej kapusty

Składniki:

  • 1/4 główki niewielkiej białej kapusty

  • 1 cebula

  • 1 soczysta pomarańcza

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka musztardy

  • odrobina oliwy z oliwek

  • sól i cukier do smaku

Jak zrobić surówkę z białej kapusty z oryginalnymi dodatkami?

Kapustę do surówki oczyść z zewnętrznych liści i umyj. Z warzywa usuń głąb, następnie drobno je posiekaj i przełóż do miski. Osól ją, wymieszaj i odstaw na kilka minut na bok.

Pomarańczę do surówki obierz i podziel na cząstki. Dołóż je do przygotowanej wcześniej kapusty. Cebulę obierz, pokrój w pióra i dodaj do pozostałych składników.

Przygotuj sos do surówki z kapusty. Majonez wymieszaj z musztardą, dopraw do smaku solą i odrobiną cukru. Tuż przed podaniem dolej go do miski z surówką i połącz wszystkie składniki. Podawaj z grzankami lub chrupkim pieczywem. Udane połączenie warzyw i owoców pokazaliśmy na przykładzie tej wybitnej surówki. Czerwona kapusta to nie mniej pyszny składnik do sałatki.

Canva / pixelshot
Canva / pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: