Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto marlenka jest nr 1 na świecie. Najsmaczniejszy przepis, prawdziwa ambrozja
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.03.2025 19:01

Ciasto marlenka jest nr 1 na świecie. Najsmaczniejszy przepis, prawdziwa ambrozja

ciasto marlenka
fot. youtube.com/smakikatriny

Marlenka nie jest może najprostszym ciastem na świecie, ale nie jest też bardzo skomplikowana, zwłaszcza z tym przepisem. A przede wszystkim wynagradza czas spędzony w kuchni niezwykłym smakiem. Miodowe ciasto z masą kajmakową to zasłużenie hit cukierniczy.

Domowa marlenka

Jest w cieście marlenka wiele rzeczy zasługujących na uwagę. Ot choćby jego pochodzenie. To ciasto, które na świecie rozprzestrzeniło się jako produkt kupny, a do tego eksportowy. Powstało w Armenii, uznanie zdobyło zwłaszcza w Czechach, a doceniane jest także w Polsce.

Łatwo je docenić. To niemal idealna kompozycja dwóch nietrudnych do lubienia smaków. Z jednej strony mamy więc – cierpliwie wypiekane warstwami – ciasto miodowe. Z drugiej – masę kajmakową, czyli karmelizowane mleko zagęszczone.

ciasto na marlenkę
fot. youtube.com/smakikatriny
Pokrój schab, dodaj cebulę i duś pod przykryciem. Mięso będzie rozpływać się w ustach

Ciasto miodowe

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaki Katriny. Autorka dopuszcza tam użycie do ciasta masła lub margaryny. Warto jednak podkreślać, że od używania utwardzonych tłuszczów roślinnych należy, ze względów zdrowotnych, odchodzić.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • ¾ l mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 400 g masy kajmakowej
  • 400 g masła
  • 80 ml miodu
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 20 ml octu winnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
miksowanie masła
fot. youtube.com/smakikatriny

Marlenka z masą kajmakową

W garnku rozpuszczamy 150 g masła. Dodajemy ocet wymieszany z sodą oczyszczoną. Wlewamy miód i wsypujemy cukier puder. Wszystko razem podgrzewamy do połączenia składników. 

Gotujemy, ciągle mieszając, przez kilka minut, aż masa zmieni kolor na karmelowy. Następnie studzimy ją i dodajemy jajka.  Łączymy rózgą na jednolitą masę.

Do miski dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie dość zwarte i nieco lepkie. Odstawiamy je w misce, by odpoczęło.

Ciasto dzielimy na pięć części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko. Odciskamy w nim kształt blachy i wykrawamy.

masa maślana
fot. youtube.com/smakikatriny

Z okrawków przygotowujemy jeszcze jedną warstwę ciasta – ta nie musi być równa. Każdy spód wypiekamy osobno, przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

W mleku zagotowujemy budynie, aż będą gęste. Odstawiamy do przestudzenia. W misce mikserem napowietrzamy pozostałe masło i porcjami dodajemy przestudzony budyń, a następnie masę kajmakową.

Kiedy krem jest gotowy, nakładamy go porcjami na kolejne warstwy ciasta i rozsmarowujemy. Ostatnie piętro kremu posypujemy pokruszonymi kawałkami nieforemnego kawałka ciasta i posiekanymi orzechami włoskimi. Odstawiamy na noc do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na bulion kolagenowy i pieczoną karkówkę.

gotowa marlenka
fot. Canva