Wyrób ciasto i wrzuć do wrzątku. Niesamowite, co z tego wyjdzie
To nie przepis na kluski na parze, a na autentyczny chleb. Z pampuchami łączy go jednak idea obgotowywania w gorącej wodzie. Po co to wszystko?
Domowy chleb
Jest wiele sposobów na prosty domowy chleb . Niektóre są bardzo skomplikowane i jasno pokazują, dlaczego pieczenie chleba uważane jest za naukę i sztukę jednocześnie. Efekty jednak wynagradzają wkład wysiłku. Z drugiej strony – najprostszy domowy chleb jest bardzo prosty.
Chleb z tego przepisu należy do tych drugich. To proste pszenne pieczywo, które swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza lekkiemu obgotowaniu we wrzątku przed pieczeniem . Proces ten utwardza skórkę i czyni ją chrupką. Piekarze w podobnym celu używają specjalnych pieców z funkcją pary.

Obgotowany chleb
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy Olgi. Autorzy proponują chleb posypany czarnym i białym sezamem. Można też użyć maku albo – jak w naszym wypadku – czarnuszki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 700 g mąki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 30 ml roztopionego masła
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 3 łyżki czarnuszki

Chleb z garnka do piekarnika
Do miski wlewamy 400 ml ciepłej wody. Dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Kiedy drożdże wystartują, mieszamy je z olejem i przesiewamy połowę mąki razem z solą. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Następnie przesiewamy drugą połowę mąki i wyrabiamy kilka minut na gładkie, jednolite ciasto .
Miskę wysmarowujemy olejem, wkładamy kulkę z ciasta i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Powinno zająć to ok. godziny.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, spuszczając z niego jednocześnie nadmiar gazu. Formujemy kulkę na blacie posmarowanym olejem. Dzielimy na cztery części. Z tych formujemy równe bochenki i pozostawiamy pod ściereczką do drugiego wyrastania.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, a piekarnik nagrzewamy do 220 stopni . Po kilkudziesięciu minutach wyrastania wrzucamy do wody bochenki chleba i obgotowujemy przez ok. 1 minuty. Następnie wyjmujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bochenki nacinamy lekko, by ułatwić im pękanie, i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni . Pieczemy, aż chleb będzie rumiany i studzimy go na kratce.
Wypróbuj też przepisy na doskonałe ciasto marchewkowe i zapiekankę z kurczaka .
