Smakosze.pl Przepisy Wyrób ciasto i wrzuć do wrzątku. Niesamowite, co z tego wyjdzie
Fot. YouTube/Przepisy Olgi

Wyrób ciasto i wrzuć do wrzątku. Niesamowite, co z tego wyjdzie

21 marca 2025

To nie przepis na kluski na parze, a na autentyczny chleb. Z pampuchami łączy go jednak idea obgotowywania w gorącej wodzie. Po co to wszystko?

Domowy chleb

Jest wiele sposobów na prosty domowy chleb . Niektóre są bardzo skomplikowane i jasno pokazują, dlaczego pieczenie chleba uważane jest za naukę i sztukę jednocześnie. Efekty jednak wynagradzają wkład wysiłku. Z drugiej strony – najprostszy domowy chleb jest bardzo prosty.

Chleb z tego przepisu należy do tych drugich. To proste pszenne pieczywo, które swoje niezwykłe właściwości zawdzięcza lekkiemu obgotowaniu we wrzątku przed pieczeniem . Proces ten utwardza skórkę i czyni ją chrupką. Piekarze w podobnym celu używają specjalnych pieców z funkcją pary.

ciasto we wrzątku
Fot. YouTube/Przepisy Olgi
Takie jajka podam na Wielkanoc. Będą hitem na świątecznym stole

Obgotowany chleb

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepisy Olgi. Autorzy proponują chleb posypany czarnym i białym sezamem. Można też użyć maku albo – jak w naszym wypadku – czarnuszki.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 700 g mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 ml roztopionego masła
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 3 łyżki czarnuszki
chleb przed pieczeniem
Fot. YouTube/Przepisy Olgi

Chleb z garnka do piekarnika

Do miski wlewamy 400 ml ciepłej wody. Dodajemy drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Kiedy drożdże wystartują, mieszamy je z olejem i przesiewamy połowę mąki razem z solą. Ciasto mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Następnie przesiewamy drugą połowę mąki i wyrabiamy kilka minut na gładkie, jednolite ciasto .

Miskę wysmarowujemy olejem, wkładamy kulkę z ciasta i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Powinno zająć to ok. godziny.

wyrabianie ciasta
Fot. YouTube/Przepisy Olgi

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski, spuszczając z niego jednocześnie nadmiar gazu. Formujemy kulkę na blacie posmarowanym olejem. Dzielimy na cztery części. Z tych formujemy równe bochenki i pozostawiamy pod ściereczką do drugiego wyrastania.

W dużym garnku zagotowujemy wodę, a piekarnik nagrzewamy do 220 stopni . Po kilkudziesięciu minutach wyrastania wrzucamy do wody bochenki chleba i obgotowujemy przez ok. 1 minuty. Następnie wyjmujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Bochenki nacinamy lekko, by ułatwić im pękanie, i posypujemy czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Po 10 minutach obniżamy temperaturę do 200 stopni . Pieczemy, aż chleb będzie rumiany i studzimy go na kratce.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe ciasto marchewkowe i zapiekankę z kurczaka .

przekrojony chleb
Fot. YouTube/Przepisy Olgi
Gessler ruszyła z cateringiem na święta. Na same jajka wydasz małą fortunę
Ta wiosenna zupa bije na głowę wszystkie inne. Polacy jej nie znają
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy