Smakosze.pl Przepisy Wyśmienite w smaku i napakowane witaminami. W PRL-u były rarytasem
Fot. Canva/phbcz

Wyśmienite w smaku i napakowane witaminami. W PRL-u były rarytasem

10 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

W przeszłości w polskich domach czy w restauracjach królowały potrawy, które dzisiaj to już niestety rzadkość. Jednak warto wrócić czasami pamięcią do starych czasów i odświeżyć dawne smaki. W czasach PRL popularną potrawą były cynaderki, a my postanowiliśmy przypomnieć przepis na te pyszności.

Jakie właściwości mają cynaderki?

Cynaderki z PRL-u niegdyś były bardzo popularne . Jednak z czasem niestety odeszły w zapomnienie. A szkoda, bo to naprawdę pożywna potrawa, wyróżniająca się niesamowitym smakiem. Do tego mają w sobie wiele składników odżywczych , które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie .

Nerki wieprzowe podane w czarnym głębokim naczyniu
Fot. Canva/frederique wacquier

Między innymi nerki wykorzystane w tym daniu są dobry źródłem witaminy C, która ma silne działanie antyoksydacyjne . Zawierają również witaminy z grupy B, które są konieczne jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego oraz produkcji czerwonych krwinek. Do tego cynaderki są świetnym źródłem białka i dostarczycielem minerałów takich jak potas, fosfor czy też cynk. Mają w sobie także żelazo, które wspomaga odporność i zapobiega niedokrwistości .

Nerki wieprzowe podane w małym głębokim talerzu
Fot. Canva/phbcz
Ten patent to hit, skorupka sama schodzi z jajek. Prościej się nie da

Cynaderki, czyli kultowe danie czasów PRL

Cynaderki to danie , które z pewnością należy przypomnieć . Nie tylko ze względu na ich smak, ale również na właściwości, jakie ze sobą niesie. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.

Składniki:

  • 500 g nerek wieprzowych
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 10 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 5 g mąki pszennej
  • 200 g śmietany
  • 20 g natki pietruszki
  • 1,5 l wody
  • 5 g soli

Dalsza część tekstu pod filmem .

Jak przygotować pyszne cynaderki?

Cynaderki, czyli tak zwane podroby z PRL-u to unikatowe danie , które jest gwarancją dobrego smaku. Ich przygotowanie jest bardzo proste.

W pierwszej kolejności oczyszczamy nerki wieprzowe, czyli usuwamy żyły i błonki. Należy pamiętać, aby całkiem pozbyć się żyłek , a nie tylko przeciąć, bo inaczej nasze cynaderki będą gorzkie.

Tak oczyszczone cynaderki wkładamy na 2-3 godziny do zimnej wody . Po upływie tego czasu płukamy je kilka razy.

W garnku zagotowujemy osolona wodę i wrzucamy do niej nasze cynaderki. Gotujemy je przez 5 minut , po czym odcedzamy je i kroimy w kostkę lub paski. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w talarki . Następnie podsmażamy ją na patelni rozgrzanej olejem.

Kiedy cebula się zarumieni, przekładamy ją do garnka, a na patelnię wrzucamy nasze podgotowane, pokrojone i obtoczone w mące nerki. Smażymy je do momentu, aż uzyskają brązowy kolor . Kiedy tak się stanie, to nie przekładamy je do garnka, w którym wcześniej umieściliśmy zarumienioną cebulę. Wszystko doprawiamy solą, majerankiem oraz pieprzem.

Następnie do garnka wlewamy śmietanę i dusimy całość pod przykryciem przez 15 minut. Podczas gotowania dolewamy około pół szklanki ciepłej wody.

Tak przygotowane cynaderki możemy udekorować posiekaną natką pietruszki.

Cynaderki w sosie podane na talerzu z dodatkami
Fot. Canva/frederique wacquier

Sprawdź przepis na najlepszą zupę na odchudzanie . Zobacz, co dodać do racuchów, aby były bardziej puszyste .

Ten patent to hit, skorupka sama schodzi z jajek. Prościej się nie da
Zapomnij o czekoladzie. Teraz hitem jest sernik dubajski
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy