Wyśmienite w smaku i napakowane witaminami. W PRL-u były rarytasem
W przeszłości w polskich domach czy w restauracjach królowały potrawy, które dzisiaj to już niestety rzadkość. Jednak warto wrócić czasami pamięcią do starych czasów i odświeżyć dawne smaki. W czasach PRL popularną potrawą były cynaderki, a my postanowiliśmy przypomnieć przepis na te pyszności.
Jakie właściwości mają cynaderki?
Cynaderki z PRL-u niegdyś były bardzo popularne . Jednak z czasem niestety odeszły w zapomnienie. A szkoda, bo to naprawdę pożywna potrawa, wyróżniająca się niesamowitym smakiem. Do tego mają w sobie wiele składników odżywczych , które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie .
![Nerki wieprzowe podane w czarnym głębokim naczyniu](https://images.iberion.media/images/origin/Nerka_wieprzowa_4124568be7.jpg)
Między innymi nerki wykorzystane w tym daniu są dobry źródłem witaminy C, która ma silne działanie antyoksydacyjne . Zawierają również witaminy z grupy B, które są konieczne jeśli chodzi o prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego oraz produkcji czerwonych krwinek. Do tego cynaderki są świetnym źródłem białka i dostarczycielem minerałów takich jak potas, fosfor czy też cynk. Mają w sobie także żelazo, które wspomaga odporność i zapobiega niedokrwistości .
![Nerki wieprzowe podane w małym głębokim talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/Nerki_wieprzowe_5913b654f9.jpg)
Cynaderki, czyli kultowe danie czasów PRL
Cynaderki to danie , które z pewnością należy przypomnieć . Nie tylko ze względu na ich smak, ale również na właściwości, jakie ze sobą niesie. Do ich przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 500 g nerek wieprzowych
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 5 g mąki pszennej
- 200 g śmietany
- 20 g natki pietruszki
- 1,5 l wody
- 5 g soli
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak przygotować pyszne cynaderki?
Cynaderki, czyli tak zwane podroby z PRL-u to unikatowe danie , które jest gwarancją dobrego smaku. Ich przygotowanie jest bardzo proste.
W pierwszej kolejności oczyszczamy nerki wieprzowe, czyli usuwamy żyły i błonki. Należy pamiętać, aby całkiem pozbyć się żyłek , a nie tylko przeciąć, bo inaczej nasze cynaderki będą gorzkie.
Tak oczyszczone cynaderki wkładamy na 2-3 godziny do zimnej wody . Po upływie tego czasu płukamy je kilka razy.
W garnku zagotowujemy osolona wodę i wrzucamy do niej nasze cynaderki. Gotujemy je przez 5 minut , po czym odcedzamy je i kroimy w kostkę lub paski. W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy ją w talarki . Następnie podsmażamy ją na patelni rozgrzanej olejem.
Kiedy cebula się zarumieni, przekładamy ją do garnka, a na patelnię wrzucamy nasze podgotowane, pokrojone i obtoczone w mące nerki. Smażymy je do momentu, aż uzyskają brązowy kolor . Kiedy tak się stanie, to nie przekładamy je do garnka, w którym wcześniej umieściliśmy zarumienioną cebulę. Wszystko doprawiamy solą, majerankiem oraz pieprzem.
Następnie do garnka wlewamy śmietanę i dusimy całość pod przykryciem przez 15 minut. Podczas gotowania dolewamy około pół szklanki ciepłej wody.
Tak przygotowane cynaderki możemy udekorować posiekaną natką pietruszki.
![Cynaderki w sosie podane na talerzu z dodatkami](https://images.iberion.media/images/origin/Danie_z_PRL_9f148872c1.jpg)
Sprawdź przepis na najlepszą zupę na odchudzanie . Zobacz, co dodać do racuchów, aby były bardziej puszyste .