Smakosze.pl Przepisy Wzmacniają kości i serce, a Polacy ich nie jedzą. Zrobisz z nich pyszną sałatkę
wakame
Fot. Canva/Jonathas Austin Daniels

Wzmacniają kości i serce, a Polacy ich nie jedzą. Zrobisz z nich pyszną sałatkę

23 marca 2025
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zaliczane do najzdrowszej żywności świata. Niezwykle aromatyczne i smaczne, a przy tym pełne niezbędnych wartości odżywczych. Wzmacniają kości i serce, a także pomagają pozbyć się nadprogramowych kilogramów. W Polsce są mało znane, a szkoda. Są świetnym dodatkiem do zup, dań głównych i sałatek. Jedną z propozycji podania podaliśmy w poniższym artykule.

Jedz na zdrowie!

Są bogatym źródłem witaminy C, a także witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Zawierają również duże ilości wapnia oraz kwasów omega-3. To jednak nie koniec. Są skarbnicą związku o nazwie ukoksantyna. Za co odpowiada? Blokuje odkładanie się tłuszczu w organizmie i utlenia stare komórki tłuszczowe. Dzięki niej chudniemy.

Wapń niezbędny jest do utrzymania prawidłowej gęstości naszych zębów i kości. Z wiekiem rośnie ryzyko wystąpienia osteoporozy, dlatego też należy wprowadzić do diety składniki bogate w ten pierwiastek. Kwasy omega-3 wzmacniają serce i cały układ krwionośny.

Zmniejszają ryzyko nadciśnienia tętniczego, regulują pracę serca, a także zapobiegają takim chorobom, jak miażdżyca. Kwasy omega-3 działają przeciwzakrzepowo. Te wszystkie składniki znajdziemy w produkcie, który w Polsce jest mało znany i mało popularny. W Azji natomiast się nim zajadają i dlatego cieszą się długim zdrowiem.

wakame.jpg
Fot. Canva

To najlepsza kapusta na gołąbki, a mało kto używa. Smakują obłędnie

Przepis na wyśmienitą sałatkę z łososiem i wakame

Z podanych składników przygotujesz dwie porcje sałatki z wakame. Jest świetnym pomysłem na lunch, podwieczorek lub kolację. Smakuje wybornie i jest pełna witamin. Suszone glony przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Sałatkę możesz podać również z ryżem, wtedy będzie jeszcze bardziej treściwa i może być pysznym pomysłem na obiad.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 300 g świeżego łososia
  • dojrzałe awokado
  • garść rzodkiewek
  • zielony ogórek
  • szklanka posiekanej kapusty czerwonej
  • 2-3 łyżki glonów wakame
  • edamame lub zielony groszek w puszce (opcjonalnie)
  • sezam

Składniki na sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżeczki soku z limonki,
  • 2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
wakame.jpg
Fot. Canva

Jak przygotować sałatkę z glonami?

Łososia podziel na dwie mniejsze porcje. Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, imbir zetrzyj na tarce. Włóż do miseczki. Dodaj sos sojowy, miód, sok z limonki. Całość wymieszaj dokładnie i podgrzewaj, aż zgęstnieje. Sosem posmaruj rybę i piecz 10-12 minut w temperaturze 200 stopni C.

W tym czasie przygotuj warzywa : ogórka pokrój na mniejsze kawałki. Glony przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Awokado obierz i pokrój. Poszatkuj kapustę, groszek lub fasolę odsącz z zalewy. Pokrój rzodkiewki. Upraż sezam na suchej patelni.

Wszystkie warzywa, awokado i glony poukładaj na głębokim talerzu. Na górę wyłóż łososia. Całość polej delikatnie resztą marynaty. Oprósz sezamem i szczypiorkiem.

Do diety warto wprowadzić również ten owoc . Obniża cukier i reguluje trawienie. Codziennie pij także sok z czarnego bzu . Twój organizm Ci podziękuje.

sałatka.jpg
Fot. Canva
Wrzuć do barszczu białego zaraz przed podaniem. Będzie hitem na świątecznym stole
Zapomnij o kostkach rosołowych. Najlepszą przyprawę zrobisz z przepisu Strzelczyka
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl