Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź makaron i zalej go tą mieszanką. To ostatnio mój ulubiony obiad
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.03.2025 19:40

Weź makaron i zalej go tą mieszanką. To ostatnio mój ulubiony obiad

obiad z makaronem
fot. You Tube/Kostlisch Housrezepte

Oto ekspresowy sposób na zapiekankę, która łatwo zaspokoi największy głód. Taka makaronowa potrawa jest szybka, tania i nie wymaga piekarnika. Można więc nazwać ją hitem akademików.

Szybka zapiekanka

Zapiekanka bez piekarnika brzmi jak kwadratura koła. Jest to jednak możliwe, gdyż w gruncie rzeczy taki szybki obiad ma wiele wspólnego z omletem. Kilka prostych składników zmienia się w masę, którą zapiec można na patelni.

Jak przystało na zapiekankę, jest to danie, które łatwo przyrządzić można z resztek. Począwszy od makaronu, którego często zdarza się ugotować za dużo. Kilka ruchów i kwadrans w kuchni zmienia go w pełne, bogate danie.

zapiekanka na talerzu
fot. youtube.com/kostlichehauzrezepte
Posiekaj cebulę i zalej tą masą. Efekt kładzie na łopatki

Zapiekanka na obiad

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Köstliche Hauzrezepte. Omlet w tamym wydaniu ma nieco inne składniki, jednak najważniejsza w przepisie jest zasada. A jest nią przygotowanie wzbogaconej masy jajecznej.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 150 g makaronu rurek
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Garść liści szpinaku
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • ½ papryki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz
makaron z masą jajeczną
fot. youtube.com/kostlichehauzrezepte

Makaron z masą jajeczną

Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy śmietanę i mieszamy składniki, przyprawiając solą i pieprzem.

Pomidorki kroimy na ćwiartki. Natkę pietruszki i szpinak siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na patelni. Warzywa dodajemy do masy jajecznej. Przyprawiamy według uznania.

masa jajeczna
fot. youtube.com/kostlichehauzrezepte

Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy ugotowany makaron i podsmażamy przez pół minuty. Do makaronu wlewamy masę jajeczną i lekko mieszamy.

Patelnię nakrywamy, a moc palnika ustawiamy na niską. Zapiekamy wszystko przez ok. 10 minut, aż powierzchnia potrawy będzie lekko ścięta. Po tym czasie patelnię nakrywamy talerzem i odwracamy. Pieczemy pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut.

Wypróbuj też przepisy na białą kiełbasę w sosie i wielkanocny barszcz czerwony.

pokrojona zapiekanka
fot. youtube.com/kostlichehauzrezepte