Smakosze.pl Przepisy Zachwycająca szwedzka wersja mizerii. Gratka dla całej rodziny
canva/LauriPatterson

Zachwycająca szwedzka wersja mizerii. Gratka dla całej rodziny

6 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co podać do obiadu? Doskonałym pomysłem będzie zachwycająca szwedzka wersja mizerii. Tym się różni od polskiej surówki, że często ma dodatek cebuli i cukru. Doskonale pasuje do wiosennych dań podanych z młodymi ziemniakami. Taka pyszna gratka dla całej rodziny.

Mizeria jest prostym dodatkiem do obiadu. Wystarczy obrać ogórki, pokroić je w cienkie plasterki, doprawić i wymieszać ze śmietaną. Ta surówka zachwyca lekkością i orzeźwiającym smakiem. Warto ją podać do mięsnych dań serwowanych z młodymi ziemniakami. Świetnie bowiem podbija ich smak.

Podobny dodatek znany jest też w Szwecji. Dodaje się jednak do niego również cebulę, a także koperek, cukier i trochę octu. Dzięki temu ma nieco wyraźniejszy smak, ale jest równie orzeźwiająca.

Jak zrobić szwedzką wersję mizerii?

Składniki:

  • 2 ogórki sałatkowe

  • pół czerwonej cebuli lub 2 cebulki dymki

  • 2 łyżeczki cukru

  • sól

  • 2-3 łyżki octu jabłkowego

  • koperek

Przygotowanie mizerii

Ogórki umyj, obierz lub jeśli mają cienką skórkę, możesz ich nie obierać. Pokrój je w cienkie plasterki.

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Przełóż na sito, przelej gorącą wodą, osącz. Włóż do miski, oprósz solą, odstaw. Jeśli używasz cebulki dymki, oczyść ją tylko i posiekaj.

Do cebuli dodaj pokrojone ogórki, wymieszaj. Dodaj ocet jabłkowy, cukier i posiekany koperek, wymieszaj.

Jeśli chcesz, do mizerii możesz też dodać śmietanę. Sałatkę wstaw na ok. 30 minut do lodówki, by ją lekko schłodzić.

Na naszej stronie znajdziesz też recepturę na tartą mizerię , a także na mizerię z kiszonych ogórków .

mizeria
mizeria

Źródło zdjęcia: canva/zia_shusha

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mirabelkowy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy