Tarta mizeria o bardzo wyrazistym smaku. Sekretem jest jeden wyborny dodatek
Mizeria pasuje do wielu dań. Delikatne ogórki w śmietanie i jogurcie nabiorą charakteru, gdy dodamy do nich octu. Tak robiły nasze babcie, a smak tej pysznej kompozycji pozostał w pamięci wielu z nas. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, przygotujcie ją choćby dziś. Jest doskonała.
Mizeria ze świeżych ogórków jest obiadowym klasykiem, który w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Zdradzaliśmy wam już co zrobić, by wyszła niezwykle kremowa i polecaliśmy recepturę na ten specjał z cukinii i rzodkiewki. W nowej odsłonie sięgamy po produkt, który sprawi, że rarytas zyska na wyrazistości. Spróbujecie?
Przepis na wyśmienitą mizerię z octem
Składniki:
2-3 ogórki szklarniowe
500 ml jogurtu naturalnego
150 ml śmietany 18%
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ogórki myjemy, obieramy je ze skórki. Następnie ścieramy warzywo na tarce o większych oczkach. Solimy i odstawiamy masę na kilka minut.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jogurt łączymy ze śmietaną i dodajemy je do ogórków. Wlewamy ocet, a następnie doprawiamy mizerię pieprzem oraz cukrem. Podajemy do obiadu.
Wskazówki:
Mizeria będzie wegańska, jeśli śmietanę i jogurt naturalny zastąpicie nabiałem sojowym. Ma podobny smak i konsystencję.
Odważni mogą spróbować dodatku produktów kokosowych. Wtedy jednak charakter dodatku będzie nieco bardziej egzotyczny i warto zamienić ocet na produkt ryżowy.
Źródło zdjęcia: canva/xxmmxx
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nietypowe gołąbki małopolskie doskonałe na Wielkanoc. Znikną ze stołu jako pierwsze
Zupa ogórkowa według babcinej receptury. Tajny składnik sprawia, że jest nieziemsko sycąca
Wyborne tosty francuskie z chałki. Idealne na szybkie, słodkie śniadanie
Źródło: doradcasmaku