Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tarta mizeria o bardzo wyrazistym smaku. Sekretem jest jeden wyborny dodatek

Tarta mizeria o bardzo wyrazistym smaku. Sekretem jest jeden wyborny dodatek

Tarta mizeria o bardzo wyrazistym smaku
canva/milanfoto

Mizeria pasuje do wielu dań. Delikatne ogórki w śmietanie i jogurcie nabiorą charakteru, gdy dodamy do nich octu. Tak robiły nasze babcie, a smak tej pysznej kompozycji pozostał w pamięci wielu z nas. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, przygotujcie ją choćby dziś. Jest doskonała.

Mizeria ze świeżych ogórków jest obiadowym klasykiem, który w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Zdradzaliśmy wam już co zrobić, by wyszła niezwykle kremowa i polecaliśmy recepturę na ten specjał z cukinii i rzodkiewki. W nowej odsłonie sięgamy po produkt, który sprawi, że rarytas zyska na wyrazistości. Spróbujecie?

Przepis na wyśmienitą mizerię z octem

Składniki:

  • 2-3 ogórki szklarniowe

  • 500 ml jogurtu naturalnego

  • 150 ml śmietany 18%

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, obieramy je ze skórki. Następnie ścieramy warzywo na tarce o większych oczkach. Solimy i odstawiamy masę na kilka minut.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jogurt łączymy ze śmietaną i dodajemy je do ogórków. Wlewamy ocet, a następnie doprawiamy mizerię pieprzem oraz cukrem. Podajemy do obiadu.

Wskazówki:

  • Mizeria będzie wegańska, jeśli śmietanę i jogurt naturalny zastąpicie nabiałem sojowym. Ma podobny smak i konsystencję.

  • Odważni mogą spróbować dodatku produktów kokosowych. Wtedy jednak charakter dodatku będzie nieco bardziej egzotyczny i warto zamienić ocet na produkt ryżowy.

Mizeria pasuje do wielu dań
Mizeria pasuje do wielu dań

Źródło zdjęcia: canva/xxmmxx

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram