Smakosze.pl
Tarta mizeria o bardzo wyrazistym smaku

canva/milanfoto

Tarta mizeria o bardzo wyrazistym smaku. Sekretem jest jeden wyborny dodatek

8 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Mizeria pasuje do wielu dań. Delikatne ogórki w śmietanie i jogurcie nabiorą charakteru, gdy dodamy do nich octu. Tak robiły nasze babcie, a smak tej pysznej kompozycji pozostał w pamięci wielu z nas. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, przygotujcie ją choćby dziś. Jest doskonała.

Mizeria ze świeżych ogórków jest obiadowym klasykiem, który w każdym domu przyrządza się nieco inaczej. Zdradzaliśmy wam już co zrobić, by wyszła niezwykle kremowa i polecaliśmy recepturę na ten specjał z cukinii i rzodkiewki. W nowej odsłonie sięgamy po produkt, który sprawi, że rarytas zyska na wyrazistości. Spróbujecie?

Lekkie, niezwykle pyszne racuchy z białej fasoli bez grama mąki

Lekkie, niezwykle pyszne racuchy z białej fasoli bez grama mąki

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienitą mizerię z octem

Składniki:

  • 2-3 ogórki szklarniowe

  • 500 ml jogurtu naturalnego

  • 150 ml śmietany 18%

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ogórki myjemy, obieramy je ze skórki. Następnie ścieramy warzywo na tarce o większych oczkach. Solimy i odstawiamy masę na kilka minut.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Jogurt łączymy ze śmietaną i dodajemy je do ogórków. Wlewamy ocet, a następnie doprawiamy mizerię pieprzem oraz cukrem. Podajemy do obiadu.

Wskazówki:

  • Mizeria będzie wegańska, jeśli śmietanę i jogurt naturalny zastąpicie nabiałem sojowym. Ma podobny smak i konsystencję.

  • Odważni mogą spróbować dodatku produktów kokosowych. Wtedy jednak charakter dodatku będzie nieco bardziej egzotyczny i warto zamienić ocet na produkt ryżowy.

Mizeria pasuje do wielu dań

Mizeria pasuje do wielu dań

Źródło zdjęcia: canva/xxmmxx

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Pieguski, czyli makowe racuchy pełne smaku i aromatu. Zrobisz je w mig

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >