Żaden majonez i śmietana. Surówka z kapusty pekińskiej zalana tym płynem smakuje najlepiej
Surówka z kapusty pekińskiej może być lekka i orzeźwiająca. Wystarczy, że zamiast podawać ją z majonezem czy śmietaną wybierzecie prosty sos na bazie oliwy z oliwek. Kompozycja będzie aromatyczna, chrupiąca i niesamowicie zdrowa. Idealna do niejednego obiadu.
Przepis na smaczną surówkę z kapusty pekińskiej
Prosta kompozycja chrupiącej kapusty, papryki, marchewki i pora nie musi być łączona z ciężkim sosem na bazie majonezu czy śmietany. Korzystając z produktów roślinnych, uzyskamy o wiele smaczniejszą i znacznie zdrowszą surówkę. Wystarczy dobrej jakości oliwa z oliwek i kilka innych dodatków, by stworzyć pyszny sos, który świetnie wydobędzie smak warzyw.
Składniki na surówkę:
- 1 niewielka główka kapusty pekińskiej
- 2 średnie papryki, najlepiej czerwone
- 2 nieduże marchewka
- 1 mały por lub 2-3 średnie cebule o łagodnym smaku
Składniki na sos:
- 1 mniejsza cytryna
- 60 ml oliwy z oliwek
- 3-4 ziarna jałowca
- 10 g cukru, miodu lub syropu klonowego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić zdrową surówkę z kapusty pekińskiej? Sos jest kluczowy
Zaczynamy od umycia i poszatkowania kapusty pekińskiej. Umieszczamy ja w dużej misce wraz z oczyszczonym i pokrojonym w talarki porem. Marchewkę pozbawiamy skórki i ścieramy na tarce o większych oczkach, a papryki kroimy w niewielką kostkę.
Oba warzywa wrzucamy do miski z surówką. W szklance sporządzamy sos z oliwy z oliwek, soku wyciśniętego z cytryny, roztartego w moździerzu jałowca, cukru, odrobiny soli i pieprzu. Łączymy go z kompozycją warzyw. Odstawiamy na dwie godziny.
Jak podać surówkę z kapusty pekińskiej?
Surówka świetnie smakuje praktycznie z każdym daniem mięsnym, także z pieczoną czy duszoną rybą. Świetnie wzbogaci też obiady złożone z warzywnych kotletów np. marchewkowych .
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite surówki. Polecamy bardzo sycącą kompozycję na bazie czerwonej fasoli . Będzie też świetna jako samodzielny posiłek, jeśli dodacie do niej kaszę lub makaron. Być może spodoba wam się też połączenie jabłka i marchewki podkreślone odrobiną imbiru — rozgrzeje lepiej niż niejeden dodatek z chili.