Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Zosia do krupniku wsypuje nieoczywisty składnik. Zupa nie ma sobie równych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 16.03.2023 16:15

Babcia Zosia do krupniku wsypuje nieoczywisty składnik. Zupa nie ma sobie równych

najlepszy przepis na krupnik
canva/ma-k

Szukasz pomysłu na pożywny i smaczny obiad dla całej rodziny? Doskonałym rozwiązaniem będzie krupnik. Ta zupa gotowana zwykle na mięsie, ze sporym dodatkiem warzyw i kaszy potrafi doskonale nasycić. A gdy tak, jak babcia Zosia wsypiesz do niej kaszę jaglaną będzie delikatna i zdrowsza niż zwykle. 

Domowy krupnik w sam raz na obiad

Najlepszy krupnik ugotujesz na kurczaku lub indyku. Zamiast kaszy jęczmiennej, dodaj do zupy kaszę jaglaną. Jaglanka rewelacyjnie zagęści całe danie, a krupnik będzie jeszcze smaczniejszy i pożywniejszy. Przed dodaniem kaszy do garnka, przepłucz ją pod bieżącą wodą. Wtedy nie będzie miała gorzkiego posmaku.

W krupniku nie może zabraknąć warzyw rosołowych i ziemniaków. Aromatyczny wywar jest podstawą każdej zupy. Do krupniku dodaj również kilka kawałków suszonych i namoczonych wcześniej grzybów. Grzyby wzmocnią smak całej potrawy.

Do krupniku gotowanego na mięsie, warzywach i kaszy jaglanej dodaj też suszony majeranek i natkę pietruszki. Zapomnij o kostkach rosołowych. To sama chemia i konserwanty. Zupy będą o wiele smaczniejsze, kiedy doprawisz je solą, pieprzem i ziołami.

 

Wrzuć ziemniaki do blendera. Pyszny majonez zrobisz nawet bez jajek

Przepis na krupnik z kaszą jaglaną

Składniki:

  • udko z kurczaka lub skrzydło z indyka
  • 2 marchewki
  • korzeń i natka pietruszki
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 suszone, namoczone grzyby
  • cebula
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • suszony majeranek

 

Jak ugotować gęsty krupnik? Domowa zupa nie ma sobie równych

Mięso oczyść i przełóż do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i zalej 3 l zimnej wody. Gotuj na małym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je i dodaj cebulę, marchewki, korzeń pietruszki, seler i por. 

Gotuj około 15 minut. W tym czasie kaszę wsyp na sito i przepłucz pod bieżącą wodą. Dodaj do garnka razem z pokrojonymi w paski grzybami i gotuj 30 minut. Następnie dopraw solą, pieprzem i wrzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając.

Wyjmij marchewkę i korzeń pietruszki. Pokrój w drobną kostkę i wrzuć do zupy. Krupnik dopraw solą, pieprzem, majerankiem. Oprósz solidnie posiekaną natką pietruszki i podaj, smacznego.

Ugotuj również pyszną ogórkową z kaszą jaglaną. Na kaszy zrobisz lekki budyń. Świetny deser dla całej rodziny będzie o wiele lżejszy od zagęszczanego mąką.

krupnik.jpg
canva/joannawnuk