Smakosze.pl Przepisy Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie podaję inaczej, moja rodzina je uwielbia
Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer

Żaden olej, żadna śmietana. Śledzie podaję inaczej, moja rodzina je uwielbia

3 stycznia 2025

Śledź po cygańsku to mniej znany, ale tradycyjny sposób na przyrządzenie tej ryby. Są pikantne, a rybno-słony smak przełamany jest umami pochodzącym z pomidorów. Choć smakują nietypowo, składają się z łatwo dostępnych składników.

Śledź po cygańsku

Choć to typowo świąteczne danie, śledziami można zajadać się na okrągło . Zwłaszcza w przedłużonym ostatnio czasie świątecznym, który kończy się dodatkowym uroczystym obiadem na Trzech Króli. Warto wtedy podać śledzia przyrządzonego w ten, mniej typowy sposób.

Śledź po cygańsku to pikantna przekąska, którą można podać jak sałatkę. Można też serwować ją w bardziej tradycyjny sposób – na półmisku do jedzenia po kawałku. W obu postaciach zaskakuje ostrym i pełnym smakiem.

filety śledziowe
fot. Canva
Niedziele handlowe w 2025 roku. Podano konkretne daty

Śledzie w pomidorowej marynacie

Pomidorowy smak tych śledzi można uzyskać, wykorzystując dowolny rodzaj sosu . Najłatwiej jednak posłużyć się po prostu ketchupem. Wybierzmy ten wysokiej jakości, z dużą zawartością pomidorów.

Składniki

  • 500 g filetów śledziowych typu matjas
  • 150 g ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 1 mała papryczka chili
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Przyprawy: cukier, sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Cygańska sałatka śledziowa

Śledzie namaczamy w mleku lub wodzie , przez czas uzależniony od tego, jak mocno są zasolone. Po wyjęciu opłukujemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Dzielimy je na kawałki o szerokości 2-3 cm .

Cebulę i ogórki kroimy w półplasterki. Chili siekamy. Składniki marynaty razem z papryczką mieszamy w miseczce. Przyprawiamy do smaku.

Wszystkie składniki wkładamy do miseczki, zalewamy sosem i mieszamy jak sałatkę . Najlepiej następnie przełożyć je do słoika do zamarynowania. Po upływie nocy będą gotowe.

Wypróbuj też przepisy na doskonałe, puszyste naleśniki i domowy ser z jogurtu .

śledzie w pomidorach
fot. Canva
Te gołąbki biją na głowę tradycyjną wersję. Sekret tkwi nie tylko w farszu
Zrobiłem na próbę ciasto z galaretką od Ani. „Królowa Śniegu” jest hitem w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy