Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dolewam jedną szklankę do ciasta na naleśniki. Wychodzą mięciutkie i puszyste jak chmurka
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.01.2025 08:40

Dolewam jedną szklankę do ciasta na naleśniki. Wychodzą mięciutkie i puszyste jak chmurka

naleśniki
Fot. YouTube/WeronikaDomogród

Jak zrobić najlepsze naleśniki na świecie? Jest na to prosty i sprawdzony sposób. Wystarczy tylko szklanka jednego z ulubionych napojów, a naleśniki wyjdą mięciutkie i delikatne. Nie spojrzysz już na inne przepisy

Naleśniki, czyli puszystość na talerzu

Naleśniki są daniem uniwersalnym. Można przyrządzić je na słodko i w sposób wytrawny. Lubiane danie pasuje na śniadanie, obiad, a nawet na kolację. Co więcej, naleśniki można podać też na deser. Wszystko jest kwestią dodatków. Jednak, jak przyrządzić naleśniki, które będą mięciutkie i puszyste?

 Czasem wychodzą gumowate, a tego nikt przecież nie chce. Dlatego, jeśli marzą się nam naleśniki puszyste jak chmurka, do ciasta trzeba wlać szklankę maślanki. Przepis na naleśniki na maślance można zobaczyć na kanale YouTube Weronika Domogród. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

naleśniki
Fot. YouTube/WeronikaDomogród
Wystarczy jogurt i sól. Ten przysmak będzie hitem w twoim domu

Jak zrobić naleśniki na maślance?

Składniki:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka maślanki
  • ½ szklanki letniej wody
  • 1-2 jajka
  • ½ płaskiej łyżeczki sody
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie naleśników zaczniemy od wsypania mąki do miski, dolewamy maślankę, wbijamy jajka i wsypujemy sól. Składniki miksujemy tak, by powstała gładka masa. Wlewamy wodę, by nadać ciastu lejącej konsystencji.

Ponownie miksujemy składniki i odstawiamy ciasto naleśnikowe na 15 minut. To sprawi, że naleśniki nie będą się rozrywać podczas smażenia. Naleśniki smażymy na maśle klarowanym. Powinny nabrać złotego koloru.

Naleśniki na maślance lekkie i pyszne

Naleśniki na maślance wychodzą wyjątkowo mięciutkie i puszyste. Nie rozrywają się podczas smażenia i smakują, że palce lizać. Warto pamiętać, by do przygotowania ciasta użyć świeżej maślanki. Nie może być ani trochę kwaśna, czyli taka, która stoi w lodówce od kilku dni.

Świeża  maślanka, doskonale spulchnia ciasto na naleśniki. Dzięki niej zachwycają puszystością i błyskawicznie znikają ze stołu. Naleśniki na maślance można podać z farszem twarogowym. Pisaliśmy, jak smakuje dewolay za 79 zł z restauracji Magdy Gessler. Polecaliśmy przepis na ciasto francuskie z bananami na deser. 

naleśniki
Fot. YouTube/WeronikaDomogród