Smakosze.pl Przepisy Żadna kapusta kiszona. Łazanki podaję tylko z tym dodatkiem, w smaku rewelacja
Fot. materiały własne

Żadna kapusta kiszona. Łazanki podaję tylko z tym dodatkiem, w smaku rewelacja

15 listopada 2024

Łazanki kojarzymy zazwyczaj jako podstawę dania, którego głównym składnikiem jest kapusta kiszona. I nic dziwnego – to popularne i uwielbiane, bo pyszne danie. Można jednak podać łazanki inaczej.

Łazanki z kapustą i grzybami

Oto przepis na niezwykłe danie . Łazanki zazwyczaj mają smak bardzo charakterystyczny dla zimowej polskiej kuchni. Odpowiedzialny jest za to oczywiście tradycyjny przepis podobny do wielu innych, które w grudniu dominują w naszym asortymencie.

Jednak wystarczy zmienić kilka składników, a przede wszystkim przyprawy, by podobne z wyglądu danie nabrało zgoła odmiennego charakteru. Przyprawione rozmarynem i jałowcem, doskonale odnajdują się pod etykietką „ po myśliwsku ”. Są pełne w smaku, wegetariańskie i doskonale jesienno-zimowe , zarówno na co dzień, jak i od święta.

surowe łazanki

Poszukiwana przez Polaków ryba w końcu dostępna w Polsce. Jest tańsza i zdrowsza, niż dorsz

Łazanki na obiad

Łazanki oczywiście, jak zresztą każdy makaron, najlepiej przygotować samodzielnie. Sprawdzą się jednak oczywiście kupne. Można także – jak podpowiadają niektórzy kucharze – ugotować płaty makaronu na lazanię , a następnie pokroić je w kostkę.

Składniki

  • 1 szklanka makaronu na łazanki
  • ¼ średniej główki białej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 mała garść grzybów
  • Gałązka rozmarynu, ziele angielskie, jałowiec, liście laurowe
  • Sól, pieprz, masło klarowane lub olej do smażenia

Obiad z łazanek

Grzyby zalewamy wrzątkiem z wyprzedzeniem i wymaczamy, aż będą miękkie. Odsączamy je z wody (pozostawiając ją) i kroimy drobno. Kapustę siekamy w kwadraty, mniej więcej podobne do makaronu na łazanki. Cebulę kroimy w pióra.

Kapustę przekładamy do garnka i zalewamy wodą, by ją przykryła. Solimy wodę, dodajemy ziele angielskie i jałowiec i gotujemy do miękkości . Następnie odcedzamy.

Cebulę i grzyby smażymy na łyżce masła klarowanego na dużej patelni. Kiedy cebulka będzie już szklista, dodajemy kapustę. Smażymy do zrumienienia na dużym ogniu.

Kiedy kapusta będzie już rumiana, zmniejszamy ogień i zalewamy warzywa wodą spod grzybów. Dusimy całość pod przykryciem przez ok. 15 minut. Kapusta powinna stać się miękka.

Makaron na łazanki gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Kiedy będzie miękki, odcedzamy go i przekładamy do warzyw na patelni . Podsmażamy chwilę na dużej mocy palnika, dodając dwie łyżki wody spod makaronu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i podajemy.

Wypróbuj też przepisy na niecodzienny omlet z chipsów ziemniaczanych i domową kiełbasę bez wędzenia .

siekana kapusta

To mój popisowy obiad na piątek. Smakuje cudownie i nie ma w sobie grama mięsa
Moja babcia nauczyła mnie robić taką surówkę z pora, jabłka i marchewki. Smakuje lepiej niż z restauracji
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy